De Plek 10-06-1997

Hilversum, X=139/140 en Y=472/471

De Plek 10-06-1997

Hilversum, X=139/140 en Y=472/471

De VPRO verhuist deze week van de vierkante kilometer gelegen tussen de RD-Coördinaten X=139/140 en Y=472/471 naar de km² die tussen de RD-Coördinaten X=140/141 en Y=473/472 ligt. Hiermee komen er alleen al aan de 's-Gravelandseweg zes villa's vrij.
De VPRO verkocht deze gebouwen aan een belegger. Voor de buurt verandert er weinig, behalve misschien het type auto op het grind (Bij de VPRO staan franse wagens aan de top!). Het wijkorgaan "de Boomberg" in het Hilversumse villagebied maakt zich over déze verschuiving geen zorgen. Men maakt zich wel druk over andere plekken in de wijk:
Villa's worden vervangen door nieuwbouwblokken. Het Pinetum, een unieke verzameling naald¬bomen, moet rendabel worden. De Costerustuin, eerder gehalveerd voor een provinciaal gebouw, kampt met tekort aan vrijwilligers. De wandelroute over de Boomberg is al jarenlang door de gemeente verwaar¬loosd. En steeds meer woonhuizen worden omgebouwd tot bedrijfspand, zodat de buurt 's avonds dood en overdag ontoegankelijk is door stapels blik op de stoepen.
Helemaal machteloos is het Wijkorgaan niet! Dankzij actie van wakkere bewoners ligt verderop aan de 's-Gravelandseweg een flinke bouwput stil omdat daar de nieuwbouw voor de gezamenlijke omroepen van TV1 is geschorst.

In 1926 werd de VPRO opgericht in Naaldwijk omdat dominee de Graaff had ontdekt dat de vrijzinnigen te weinig aan de beurt kwamen bij de stichtelijke zondagsuitzendingen van de Hilversumse Draadloze Omroep. De eerste uitzendingen kwamen uit Amsterdam, en daarna uit Utrecht. In 1931 kocht de Vrijzinnige radio omroep een villa aan de 's Gravelandseweg gelegen tussen de RD-Coördinaten X=139/140 en Y=472/471. In 60 jaar groeide de VPRO rondom villa 65 tot een publieke A-omroep in dertien gebouwen met ruim 400 medewerkers. Zo werd het langzamerhand tijd om weer eens te gaan verhuizen, en dat gebeurt deze week. Vanaf volgende week komen de meeste VPRO-uitzendingen vanuit het MediaPark in Hilversum.
In 1934 sloten twee meisjes in dienst van de Nederlandse Vereniging van Vrijzinnig Hervormden vriendschap op wat nu het Grind heet maar toen de Nieuwe gracht in Utrecht was. Zij krijgen deze week hun laatste kans om de Villa's nog eens te inspecteren. Dat was er na de verhuizing van 1935 nog nooit van gekomen.


txt2
Het personeel van de VPRO ervaart de verhuizing als een ware aardverschuiving. Voor de bewoners van de Hilversumse Villawijk rond de gebouwen aan de 's gravelandsweg verandert er weinig. De VPRO-villa's zijn bedrijfspand en blijven dat. Er komen alleen maar andere mensen te werken. Mevrouw Halbertsma van het wijkorgaan de Boomberg heeft wel andere zaken aan het hoofd.

advertentie