De Plek 10-10-1995

*Heerenveen* X= 191/192 en Y= 555/554

De Plek 10-10-1995

*Heerenveen* X= 191/192 en Y= 555/554

Schaalvergroting verplettert kleine mensen.

Heerenveen heeft het in zijn kop. Pretentieuze bestuurders willen koeienkoppen laten rollen, boerderijen platwalsen en een skyline laten verrijzen. In Friesland tussen de RD-Coördinaten X= 191/192 en Y= 555/554, aan de Mobilisatieweg, moet 'it beste lânskap fan de ierde' wijken voor industrie.
Van alle locaties in de provincie is dit De Plek voor Internationaal Bedrijvenpark Friesland. tegenstanders beweren dat dit zogeheten Megapark wel erg hoog gegrepen is voor marginaal Nederland waar zelfs geen trein-, scheeps- en luchtvaartverkeer mogelijk is.
De eerste gegadigde voor dit Megapark heeft zich nog niet gemeld maar desondanks blijft de gemeente overtuigd van internationaal succes! Strooiend met het toverwoord werkgelegenheid, wuift ze alle bezwaren weg. Want één ding moet wel behouden blijven: de Friese jeigd. Iets minder jeugdig en misschien daarom juist wel slachtoffer van de vernieuwingsdrift is Dina Klaren. Het zal niet lang meer duren of de 70 jarige strijdster zit in haar "bunker" Fort Knox ingesloten tussen de bedrijfsgebouwen en snelwegen.

Vertellers:
Bijna afgesloten van de wereld, midden tussen de werkzaamheden van Rijkswaterstaat aan het nieuwe klaverblad van A7 en A32 woont nog één vrouw in haar boerderijtje. Dina Klaren verzet zich tegen de "vooruitgang" en is een levend voorbeeld voor veehouder Brouwer die eenzelfde lot beschoren lijkt.
Brouwer's boerderij dreigt ingesloten te worden door het industrieterrein Mega Park.