buitenlandpanel1mei

buitenlandpanel1mei

De Dag van de Arbeid lijkt in Europa de Dag van de werkloosheid. Gisteren berekende de Europese Unie dat de werkoosheid in de eurozone gestegen is tot boven de 12 procent. In vijf jaar is dit een verdubbeling. Weinig reden tot feestvieren. Europa zelf krijgt bakken kritiek over zich heen. Er wordt te eenzijdig bezuinigd. Duitsland krijgt de volle laag. Zelfs Europese Commissarissen zeggen nu dat Duitsland de lonen moet laten stijgen. Want Duitsland is de grootste markt in Europa maar die zit dicht door de lage lonen. Misschien een lichtpuntje. Italie heeft een nieuwe regering. Premier Rico Latta was gisteren al bij bondskanselier Merkel en vandaag is hij bij de Franse president Hollande. Kruipt Italie uit het politieke dal?
President Obama wil nu echt van Guantanamo af. Het kamp draagt niet bij aan de veiligheid van Amerika en het wordt door terroristen als propagandamiddel gebruikt. Het schaadt ook de internationale reputatie van de VS.
Gasten: Nicole Sprokel van Amnesty International en Jacco Pekelder van de Universiteit Utrecht.

Dit fragment is onderdeel van

Villa VPRO

In de opening aandacht voor de ophef in Italie na het benoemen van een zwarte minister van Migratie. Metropolis Radio gaat deze week over schoonheidsidealen. Vandaag gaat het over Turkije waar de zonnebanken niet aan te slepen zijn. Soul in Europa. Joep Pelt ging op zoek naar de randen van Europa en maakte er een mooie radiodocumentaire over voor Radio 6. Livingstone stierf 200 jaar geleden. Kunstenaar Sybren Renema maakte een boek over de rol van bomen in zijn leven. In zijn tijd waren bomen in Afrika de manier om de weg te vinden. Het hart van Livingstone werd begraven onder een Mavu boo boom. Deze boom is omgehakt en van het hout zijn er veel artefacten gemaakt. In het buitenlandpanel vandaag Nicole Sprokel van Amnesty International  en Jacco Pekelder van de Universiteit Utrecht over  

advertentie