Interview

Interview

Voor minister De Geus van Sociale Zaken is de aanpak van de WAO naar eigen zeggen ‘één van de belangrijkste motieven om dit werk te doen’. De Geus zal een zucht van verlichting slaken, want ruim twintig jaar na de opmerking van Ruud Lubbers dat ‘Nederland ziek is’, is er dan eindelijk een nieuwe regeling.

1 Januari moet ie van kracht zijn: de WIA – de Wet Inkomen naar Arbeidsvermogen. Er verandert veel: het zal veel lastiger worden om een arbeidsongeschiktheidsuitkering te krijgen, maar ook de uitvoering verandert. Werkgevers kunnen zich straks niet alleen bij de publieke uitvoeringsinstantie UWV verzekeren, maar ook bij commerciële verzekeraars. En daar ligt het probleem, want het UWV is nog niet klaar voor de klus en de commerciële verzekeraars willen het alleenrecht.
Teun van Keuken praat met De Geus.
---

Waar het nu om gaat is dat bij de Sociale Dienst in Den Haag aan uitkeringsgerechtigden naast andere eisen ook de eis wordt gesteld dat de medewerker van de Dienst respectvol wordt benaderd. Maar wat betekent respectvol benaderen? Gerard Legebeke vraag het aan Pierre Heijnen, wethouder van Sociale Zaken in Den Haag.

De Haagse sociale dienst heeft bij een islamitische man voor een maand zijn uitkering ingetrokken omdat meneer weigerde vrouwelijke amtenaren een hand te geven. Uit geloofsovertuigingen weigert hij handjes te schudden. De reden van het intrekken van de uitkering: iemand die geen hand wil geven aan vrouwen, kan toch niet solliciteren en werken. Tja, en zelfs buitenaardse wezens groeten vriendelijk in deze maatschappij......
---

advertentie