Interview

Interview

De hele wereld is toneel
Interview met theaterregisseur Erik Vos die vandaag zijn boek 'De hele wereld is toneel' presenteert. In het boek ontvouwt hij de improvisatiemethode die hij tijdens zijn lange carrière heeft ontwikkeld en die vooral beroemd werd door de voorstellingen van toneelgroep De Appel, waaraan Vos bijna dertig jaar leiding gaf. Vos, die in 1955 de eerste student was die afstudeerde aan de regie-opleiding van de Amsterdamse Toneelschool, geeft nog steeds improvisatielessen aan theaterstudenten.

** 'De hele wereld is toneel' wordt uitgegeven door Theater Instituut Nederland (Amsterdam) in coproductie met Ando, ISBN 90 708 9276 6.
In Vos' lange theatercarrière zocht hij continu naar eigen inspiratiebronnen (waarbij poëzie, muziek en beeldende kunst van groot belang waren), hij bleef sleutelen aan improvisatieopdrachten en volharden in het steeds weer zoeken naar nieuwe manieren om zijn acteurs te stimuleren. Deze ontwikkelingen heeft hij nauwkeurig gedocumenteerd en zelf tot een manuscript gerealiseerd. Het is vrij uniek dat een kunstenaar als Erik Vos zijn artistieke erfenis heeft samengebracht in een uitgave voor een breed in theater geïnteresseerd publiek.
---

Route 23
Als jongere onder de 23 in Dordrecht moet je niet denken zomaar even bij de sociale dienst een uitkering te kunnen trekken. Nee, dan kom je terecht op Route 23: een verplicht traject van luie stoel naar scholing of baan. 's Ochtends lekker vroeg om half 8 beginnen en tot 4 uur 's middags aan de slag in een bedrijf of sollicitatietraining volgen. Een reportage van Gerrit Kalsbeek:

Tijdens de reportage bevinden we ons in lokaal 135 op de eerste etage van het Welland College te Dordrecht, alwaar sollicitatietrainer Rob v.d. Pol een achttal jonge lui motiveert en bijschaaft. Speciaal voor deze reportage wippen even later ook werkbegeleider Jan Rademaker en Marjan Middelburg, projectleider van Route 23 nog even langs. Maar stralend middelpunt in deze leerruimte is natuurlijk de lokale werkeloze jeugd.
---

Waar het om gaat
Waar het nu om gaat is dat de Raad voor Werk en Inkomen, waarin ook de vakbeweging zit, vindt dat werklozen moeten werken voor hun uitkering. Reden voor VARA-colega Jan Peels om te bellen met FNV-bestuurder Ton Heerts.
---

advertentie