Interview

Interview

Of het een 'ja' wordt of een 'nee' volgende week is nog ongewis, maar één ding is zeker: het debat over Europa leeft als nooit tevoren. En dat zal onze gast van vanmorgen deugd doen.

René van der Linden mag namelijk vooral bekend zijn als de staatssecretaris die moest aftreden omdat er onder zijn verantwoordelijkheid alweer een fraudegevoelig paspoort was ontworpen, maar hij heeft zijn sporen ook ruimschoots verdiend in Europa. Zo was hij één van de vertegenwoordigers van Nederland in de Europese Conventie en jarenlang voorzitter van de EVP-fractie in de Raad van Europa. Sinds kort is hij zelfs voorzitter van de Parlementaire Assemblée van deze Raad, die al bijna zestig jaar tot doel heeft de rechtstaat, de mensenrechten en de democratie in Europa te bevorderen.
Van der Linden, Us Reneke voor Limburgers, neemt de voorzittershamer over in een voor Europa cruciale periode.

** De Assemblée wordt gevormd door delegaties uit 46 landen, waarvan 21 landen uit Oost- en Centraal Europa. De belangrijkste doelstellingen zijn de verdediging van de mensenrechten, de pluriforme democratie en de rechtsstaat.
---

De trein van Verslaggever Teun van de Keuken zit één week per jaar vol met vrouwen. Als dat gebeurt, dan weet hij dat de Libellezomerweek is aangebroken. Maar wat gebeurt daar? Dit jaar kon onze reporter zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en hij besloot om eens niet naar Hilversum te rijden, maar te blijven zitten tot Almere strand.

De Libellezomerweek is vandaag voor het laatst. Voor de reportage is gebruik gemaakt van fragmenten van radio Libelle, te beluisteren op de website van het blad.

---
Vandaag om elf uur krijgt het Amsterdamse bedrijf Tom Tom zijn eerste notering aan de beurs. Tom Tom is pionier op het gebied van navigatieapparatuur en groeide de laatste jaren explosief: bedroeg de omzet in 2002 nog een kleine 8 miljoen euro, vorig jaar was dat 192 miljoen.

De vier directeuren-eigenaren mikken op een beurswaarde van meer dan 1,5 miljard euro. De beursgang van Tom Tom doet denken aan die van World Online vijf jaar geleden, maar om herhaling van de hype van toen te voorkomen verkoos het bedrijf de afgelopen weken de radiostilte. Vandaag moet die natuurlijk doorbroken. Terwijl bestuursvoorzitter en oprichter Harold Goddijn zijn personeel toespreekt, spreken wij met operationeel directeur Alexander Ribbink, hij is al aanwezig in het beursgebouw van Euronext waar zometeen de champagne ontkurkt wordt.
---

advertentie