Interview

Interview

Voor de commerciële omroepen is 2005 het jaar van de grote concurrentieslag. Terwijl RTL-Nederland en SBS Broadcasting broeden op een nieuwe strategie, koopt John de Mol de ene na de andere ster weg bij ze weg. Over een paar maanden is Nederland namelijk alweer een commerciële televisiezender rijker, Talpa geheten, en de eigenaar mikt op een marktaandeel van 10% voor het einde van dit jaar.

Ook bij de publieke omroepen gaat er veel veranderen. Vrijdagochtend bespreekt het kabinet het langverwachte akkoord over de hervorming van het bestel. En dan is elke zichzelf respecterende omroep ook nog eens plannen aan het bedenken voor digitale tv-zenders, want die hebben de toekomst. Hoe beziet de topman van SBS Broadcasting, het mediabedrijf waarin de zenders SBS 6, Net 5 en Veronica zijn ondergebracht, al deze omwentelingen bij de televisie? Gesprek met Patrick Tillieux, hij werkte eerder onder meer bij de Holland Media Groep en Canal +.
---

Gisteravond vond er in de binnenstad van Amsterdam een treurig requiem plaats. Een concert van een tiental dichters en twee megafoons.
Aanleiding is de komende sluiting van boekhandel Demodokos, een kleine tempel voor woordkunst en poëzie, gedreven door liefhebbers en idealisten.

Dat kon niet goed gaan, want al is poëzie populair in rouwadvertenties en tijdens volkse festivals; als je moet leven van de opbrengst van gedichtenbundels, dan hou je het niet lang vol.
Echter....... bij dit afscheid ook een geboorte. De dichters achter de megafoons kregen elk een minuut de tijd om hun poeem voor te dragen, en dit principe is ook de opzet van een nieuw festival dat volgend jaar zal plaatsgrijpen. Het festival van de duizend dichters genaamd. Een verslag van Gerrit Kalsbeek.
---

"Als Amsterdam de privatisering van Schiphol blokkeert, dan riskeert de hoofdstad sancties van het Rijk," dreigde minister Zalm gisteren in het Kamerdebat over de verkoop van aandelen van de luchthaven. Amsterdam bezit twintig procent van de aandelen Schiphol en heeft daarmee een troefkaart in handen bij die privatisering.

Zwicht de gemeente voor de druk van Zalm? Gesprek met Lodewijk Asscher, fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam.
---

advertentie