Interview

Interview

Een kleine week lang al is Nederland opnieuw in de ban van de zaak Nienke Kleiss. Wat is de rol geweest van het Openbaar Ministerie en van het Nederlands Forensisch Instituut?
Na het weekend, dinsdag om precies te zijn, moet minister Donner tekst en uitleg geven. Dan ook verschijnt, vervroegd, een onderzoek naar de zaak. Maar Donner kon het niet laten om gisteren vanuit Schotland al te laten weten dat hij zich zorgen maakt over de druk die er op het OM staat en de imagoschade die zowel het OM als het NFI dreigen op te lopen.
En daarin heeft Donner gelijk, want wat de bevindingen ook moge zijn, het lijkt er sterk op dat de schade aan het imago van het Nederlandse rechtssysteem aanzienlijk is. Zit het Nederlandse rechtssysteem zo in elkaar dat dit soort excessen bijna onverkomelijk zijn? Is dat in omringende rechtsstaten beter geregeld? We praten zo direct met een aantal correspondenten, en te gast is ook emeritus hoogleraar Strafrecht en advocaat Ties Prakken.
---

In sommige gemeenten in Nederland kunnen kinderen met leer- en gedragsproblemen binnenkort niet meer met speciaal vervoer naar school. Door bezuinigingen dreigen de busjes te verdwijnen. En zo moeten bijvoorbeeld zwaar gehandicapte kinderen straks met het openbaar vervoer reizen. Onmogelijk, volgens de ouders. Een van deze gemeenten is Landsmeer.
Leerlingen die naar speciaal onderwijs in Purmerend of Amsterdam gaan, reizen nu tijdelijk met een grote touringcar naar school, voordat de regeling helemaal wordt afgeschaft.
Verslaggever Guido Spring ging naar Landsmeer en maakte een reportage.

advertentie