Het Interview

Het Interview

Het was een moeizame bevalling, de vorming van het nieuwe gemeentebestuur in Rotterdam. Maar liefst 9 weken werd er onderhandeld, maar nu zijn ze eruit. Het College van B&W in Rotterdam is rond. De PvdA, de grote winnaar van de verkiezingen, gaat het doen met CDA, VVD en Groen Links. "Perspectief voor iedere Rotterdammer" heet het college-akkoord.

Een van de kersverde wethouders is de PvdA-er Dominique Schrijer. Hij is bekend als de stadsdeelwethouder in Charlois die als eerste voorstelde om kansarme Rotterdammers over en buiten de stad te spreiden, een plan waarmee de vorige coalitie in Rotterdam, en met name Leefbaar Rotterdam, al aan de slag ging.

DEEL 2 REPORTAGESERIE VERTREKCENTRUM TER APEL
Het vertrekcentrum Ter Apel in Oost-Groningen is het eindstation voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Als ze in Ter Apel ondergebracht zijn, krijgen ze nog 12 weken de tijd om ervoor te zorgen dat ze naar hun eigen land terug kunnen. Maar als die 12 weken verstreken zijn, en als de vluchteling dan nog niet weg is, wordt hij of zij vaak gewoon op straat gezet. Dat levert schrijnende situaties op van asielzoekers die in en rond Ter Apel op straat zwerven.

In Ter Apel komen de moeilijkste gevallen van de groep van 26.000 om aan hun terugkeer te werken. Sinds de opening van het vertrekcentrum, in de zomer van 2004, zijn slechts 700 uitgeprocedeerden naar Ter Apel gestuurd. Daarvan wist de Immigratie en Naturalisatie Dienst (de IND) slechts 20 procent, nog geen 150 mensen, het land uit te krijgen, zo vertelde burgemeester Broertjes van de gemeente Vlagtwedde in onze vorige uitzending.

Het sleutelwoord in ter Apel is meewerken aan je eigen uitzetting. Maar wat is meewerken? Verslaggevers Willem de Haan en Irene Houthuijs berichten over het Vertrekcentrum Ter Apel. Vandaag aflevering 2.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Once Upon a Time in the News 12 mei 2006

vanaf 00:55:06

advertentie