Het Interview

Het Interview

Al jaren wordt er over gesproken, en uiteindelijk stemden de Tweede en de Eerste Kamer er dit jaar mee in: de privatisering van Schiphol. Althans, de gedeeltelijke privatisering, want 51% van de aandelen blijft in handen van de overheid. Maar het kabinet, met minister Zalm voorop, had buiten één speler gerekend: de gemeente Amsterdam, voor 21,8% aandeelhouder in de luchthaven. En Amsterdam, met de kersverse jonge PvdA-wethouder Lodewijk Asscher voorop, peinst er niet over om mee te werken aan het plan. Zaterdag, is de verwachting, spreekt het stadsbestuur een veto uit tegen de verkoop. Amsterdam zou het geld goed kunnen gebruiken, dus dringt de vraag zich op: welk strategisch spel wordt hier gespeeld? Interview met Lodewijk Asscher.

In het Tropenmuseum liggen sinds jaar en dag honderden dozen met menselijke resten uit de koloniale tijd. Ze zijn indertijd verzameld in het kader van de fysische antropologie, waarbij onderzoek gedaan zou worden naar raciale verschillen. Het Tropenmuseum weet eigenlijk geen raad met deze opgeslagen menselijke resten en vraagt zich af wat ermee gedaan moet worden. Een reportage.

Deze week trad het sunnitische parlementslid Dahfir al -Ani af.
Daarmee protesteerde de voorzitter van de parlementscommissie tegen een autonomievoorstel, waarmee de eerste stappen lijken gezet naar opdeling van Irak in autonome regio's. Ondertussen lijkt de regering steeds minder controle te hebben over het grootschalige geweld en de etnische zuiveringen in Irak. Valt het tij nog te keren? Een gesprek met Joost Hiltermann verbonden aan de International Crisis Group.

advertentie