Het interview

Het interview

WOUTER BOS
Als laatste in de serie interviews met lijsttrekkers: PvdA-leider Wouter Bos over de campagne tot dusver, de PvdA-plannen ten aanzien van onder meer de zorg, de flexibele arbeidsmarkt, Europa en de missie in Uruzgan.


DIENSTENRICHTLIJN
Woensdag stemde het Europees Parlement in met de dienstenrichtenlijn, de richtlijn die het mogelijk maakt dat Europese werknemers ook in andere landen dan hun thuisland aan het werk kunnen. De omstreden richtlijn is een sterk verwaterde versie van het ontwerp van toenmalige Eurocommissaris Frits Bolkestein. Zo is het 'land-van-oorsprong-beginsel' afgeschaft. Dat wil zeggen: een Poolse werknemer kan hier niet komen werken volgens de minder strikte Poolse arbeidsvoorwaarden. Kou uit de lucht zou je denken voor de vakbonden in Nederland, maar niets is minder waar. De Hout- en Bouwbond CNV heeft een heel andere oplossing bedacht: de vakbond wil oneerlijke concurrentie voorkomen door in Polen en Servie zelf mee te werken aan een goede cao. Vanuit het idee: als het daar goed is geregeld, is er voor de Polen geen reden hierheen te komen. Aan de telefoon is de voorzitter van de bond, Arend van Wijngaarden.


ECONOMISCHE GROEI VIETNAM
Bijna 8 procent economische groei halen ze dit jaar in Vietnam en het einde is nog niet in zicht. De socialistische republiek wordt binnenkort lid van de WTO, de Wereldhandelsorganisatie. En de verwachting is dat de economische groei nog verder zal doorzetten. Zeker nu het Amerikaanse congres volgende maand zal instemmen met het normaliseren van de handelsbetrekkingen met de vroegere vijand, de communisten. Die communisten zijn sinds de overwinning op de Amerikanen nog altijd aan de macht en staan morgen met open armen te wachten op George W. Bush die een 2-daags bezoek brengt aan Vietnam. Begin jaren '90 begon het land meer economische vrijheden toe te staan en sindsdien is Vietnam steeds meer in trek bij buitenlandse investeerders. Thomas Hooft is één van hen.
De Nederlander kwam 12 jaar geleden naar Vietnam en begon met enkele medewerkers een bloemenbedrijf. Nu heeft zijn 'Dalat Hasfarm' meer dan 1000 man in dienst en exporteert het rozen, chrysanten en lelies door heel Azië. Harm van Atteveld ging er op bezoek.

advertentie