De Ochtenden aan Tafel

De Ochtenden aan Tafel

De nieuwe Amsterdamse wethouder Freek Ossel is deze week begonnen. Hij is de opvolger van de in maart afgetreden wethouder Hennah Buyne. Aan hem de ogenschijnlijk onmogelijke taak om de Amsterdamse haven en luchthaven Schiphol te laten groeien zonder dat het de omgeving belast.

In Birma is het geschatte dodental opgelopen tot 100.000, maar in buurland Thailand worden vandaag geen visa aan hulpverleners uitgegeven. Alle instanties zijn gesloten vanwege een nationale feestdag. Peter Ras van Oxfam Novib is meerdere malen in Birma geweest en heeft contacten in het land. Hij doet verslag.

In Nederland proberen we zo krampachtig rampspoed te voorkomen dat we daardoor juist ongelukken veroorzaken. Dat schrijft Roel Pieterman in zijn boek 'De voorzorgcultuur, Streven naar veiligheid in een wereld vol risico en onzekerheid'. Hij vergelijkt het met verkeersdrempels die bedoeld zijn om verkeersongelukken te voorkomen. Diezelfde drempels veroorzaken slachtoffers omdat ze ambulances en brandweerauto's verhinderen op tijd te komen.

advertentie