De Ochtenden aan Tafel

De Ochtenden aan Tafel

Zeynep Boral werd 25 juni 2007 op klaarlichte dag door haar ex-man neergeschoten op het station van Alkmaar. Ze waren allebei van Turkse afkomst. Volgens familieleden en bekenden gaat het om eerwraak. Journaliste Renate van der Zee heeft zich in de zaak verdiept en concludeert dat politie en justitie veel te weinig weten van eergerelateerd geweld. Ze is bij ons te gast.

Ook aan tafel zit antropoloog Ibrahim Yerden. Hij doet al 15 jaar onderzoek naar huiselijk geweld bij allochtonen. Volgens hem komt het op veel grotere schaal voor dan tot nu toe wordt aangenomen. Zijn laatste boek 'Families onder druk' geeft een ontluisterend beeld van wat er zich afspeelt achter de voordeur van Marokkaanse en Turkse gezinnen in Nederland.

Aanstaande zondag beslissen de Zwitsers per referendum of burgers in hun gemeente zelf mogen beslissen welke buitenlanders genaturaliseerd mogen worden en welke niet. Dit controversiële voorstel druist in tegen de grondwet en het internationaal recht. Als de Zwitsers ja zeggen, is het een smet op een land dat een week later samen met Oostenrijk het EK organiseert. Correspondent Renske Heddema is bij ons te gast.