geen titel

geen titel

Start neonaziproces in Duitsland
Duitsland is in de ban van wat het grootste neo-nazi proces sinds de Tweede Wereldoorlog wordt genoemd. Morgen staat namelijk Beate Zschäpe voor de rechter, lid van de Nationalsozialistischer Untergrund. Zij wordt ervan verdacht tussen de jaren 2000 en 2007 tien moorden gepleegd te hebben, waarvan acht Turken, een Griek en een politieagent. We spreken correspondent Tim de Wit, over de zaak.
Bob den Uyl – Maarten Zeegers
Voor het tiende jaar op rij beloont de VPRO het beste Nederlandse journalistieke reisboek met de Bob den Uyl prijs. Volgende week, op 12 mei, wordt de winnaar bekendgemaakt. Daarom laten we in onze uitzendingen steeds twee van de genomineerde schrijvers aan het woord. Vandaag allereerst Maarten Zeegers, hij vertelt over zijn boek Wij zijn Arabieren. Portret van ondoordringbaar Syrië. Jacqueline Maris zocht hem op.   
De vrouwen in Afghanistan
Twaalf jaar geleden besloot het Westen in de nasleep van 11 september op te treden in Afghanistan. Inmiddels is de terugtocht in volle gang: volgend jaar komt er een officieel einde aan de missie. Maar hoe wordt het land achtergelaten? Wat heeft de ingreep opgeleverd voor met name vrouwen, die misschien wel het meest onder het strenge regime van de Talibaan te lijden hebben gehad?
Bureau Buitenland maakt de balans op met drie vrouwen: journalist Natalie Righton, tot januari 2013 correspondent geweest voor de Volkskrant in Afghanistan; Tahmina Akefi, ook journalist en werkzaam voor de KRO en Shakila Azizzada, voormalig cultuur adviseur van het Nederlandse leger in Afghanistan.
Bob den Uyl – Monique Samuel
Ook Monique Samuel is genomineerd voor de Bob den Uyl prijs 2013 met haar boek Mozaïek van de revolutie. Een kijkje achter de deur van mijn nieuwe Midden-Oosten. Aan Jacqueline Maris vertelde ze over haar reis door Egypte en buurlanden.

Dit fragment is onderdeel van

Bureau Buitenland

Duitsland is in de ban van het proces tegen een lid de rechtsextremistische NSU, wat het grootste neonaziproces sinds de Tweede Wereldoorlog genoemd wordt. Correspondent Tim de Wit legt uit. Twaalf jaar geleden besloot het Westen in de nasleep van 11 september op te treden in Afghanistan. Inmiddels is de terugtocht in volle gang: volgend jaar komt er een officieel einde aan de missie. Maar hoe wordt het land achtergelaten? Wat heeft de ingreep opgeleverd voor met name vrouwen, die misschien wel het meest onder het strenge regime van de Talibaan te lijden hebben gehad? Bureau Buitenland maakt de balans op met drie vrouwen: journalist Natalie Righton, tot januari 2013 correspondent geweest voor de Volkskrant in Afghanistan; Tahmina Akefi, ook journalist en werkzaam voor de KRO en Shakila Azizzada, voormalig cultuur adviseur van het Nederlandse leger in Afghanistan. Ook luisteren we naar de laatste twee genomineerden voor de Bob den Uyl-prijs 2013: Maarten Zeegers en Monique Samuel.

advertentie