Bureau Buitenland

o.a. Berichten uit Bloggistan: Racisme in Russisch voetbal

Bureau Buitenland

o.a. Berichten uit Bloggistan: Racisme in Russisch voetbal

De onrust in de Egyptische politiek houdt aan: de Eerste Kamer is illegaal verklaard door het Hof. We bespreken de ontwikkelingen met Jielis van Baalen, oud-correspondent in Cairo. De Nederlandse manier van diplomatie voeren is niet meer van deze tijd, blijkt uit een rapport van Docters van Leeuwen. Diplomaat Nickoloas van Dam reageert. Verder deel twee van de reportage Shalegas Shock. Jacqueline Maris reist de industrie achterna in Ohio. In Berichten uit Bloggistan vandaag aandacht voor racisme in het Russisch voetbal van. Oud-Rusland-correspondent Floris Akkerman legt uit hoe de wedstrijd tussen CSKA Moskou en Dagestaanse Anzji Machatsjkala verliep. Een reportage over massatoerisme in Europese historische steden, uit de documentaire I Love Venice, blijkt dat de oorspronkelijke bewoners er niet altijd blij mee zijn. Tot slot in de rubriek Risken met Rik aandacht voor de militaire rechtszaak tegen klokkenluider Bradley Manning.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

geen titel

vanaf 00:03:03

Egyptische Eerste Kamer illegaal verklaard De onrust in de Egyptische politiek houdt aan. Gisteren bepaalde de hoogste rechter dat de Eerste Kamer onwettig is, vorig jaar gebeurde dat ook al bij de Tweede Kamer. We bespreken de ontwikkelingen met Jielis van Ballen, oud-correspondent in Cairo. Buitenlandse Zaken op de schop De Nederlandse manier van diplomatie voeren is niet meer van deze tijd. Diplomaten zijn te veel met zichzelf bezig, staan met de rug naar de samenleving. En: Internationaal doet Nederland er steeds minder toe. Zomaar wat harde conclusies van een commissie van wijzen. Vrijdag presenteerden ze hun onderzoek, dat Onder leiding van Docters van Leeuwen werd uitgevoerd. Zijn advies: hervormen van het ministerie van Buitenlandse Zaken is dringend nodig. Dit soort conclusies vragen om een reactie. Aan de telefoon, Nicoloas van Dam, bijna dertig jaar diplomaat in vooral het Midden-Oosten. Reportage: Shalegas Shock Ohio In het Amerikaanse Pennsylvania is zes jaar lang intensief naar schaliegas geboord. De gas- en olieindustrie trok inmiddels door naar het westen, naar de staat Ohio. Boren in Ohio is nóg lucratiever dan in Pennsylvania omdat er naast droog methaangas ook vloeibaar gas, en zelfs olie in de schalielaag zit. Hallelujah!, roepen de religieuze boeren van oost Ohio in koor. Er gloort een gouden toekomst. In deel twee van de Shalegas Shock reist redacteur Jacqueline Maris door naar Ohio. Berichten uit Bloggistan: racisme in Russisch voetbal In Berichten uit Bloggistan vandaag aandacht voor racisme in het Russisch voetbal. De spelers van CSKA Moskou waren gisteren tijdens de gewonnen bekerfinale tegen het Dagestaanse Anzji Machatsjkala van coach Guus Hiddink vrijwel op zichzelf aangewezen. Zo’n vijftig supporters steunden volgens Russische media de club in het stadion. De fans van CSKA hadden de wedstrijd geboycot. Oud-Rusland-correspondent Floris Akkerman legt uit. Reportage: Europa museumstad In Venetië is de Biënnale van start gegaan. Aanleiding om het te hebben over massatoerisme in Europa’s historische steden. Door de lage vliegprijzen worden deze de laatste decennia overspoeld door Chinezen, Russen en Amerikanen. Daar zijn de oorspronkelijke bewoners niet altijd blij mee, zo blijkt uit de documentaire 'I Love Venice' van twee Nederlandse filmmaaksters. Een reportage van Maartje Duin. Risken met Rik: Bradley Manning De militaire rechtszaak tegen Bradley Manning begint komende week. Manning staat terecht vanwege het verspreiden van meer dan 700.000 documenten van de Amerikaanse overheid. Wat heeft Wikileaks de wereld nu eigenlijk opgeleverd? In Risken met Rik bekijkt Rik Delhaas de zaak nader.

geen titel

vanaf 00:04:45

In Egypte blijft het politiek onrustig. Gisteren verklaarde de hoogste rechtbank de Eerste Kamer illegaal. Vorig jaar al oordeelde het hof dat ook de Tweede Kamer onwettig was gekozen. We praten over de recente ontwikkelingen met oud-correspondent Jielis van Baalen.

geen titel

vanaf 00:10:06

De Nederlandse manier van diplomatie voeren is niet meer van deze tijd. Diplomaten zijn te veel met zichzelf bezig, staan met de rug naar de samenleving. En: Internationaal doet Nederland er steeds minder toe. Zomaar wat harde conclusies van een commissie van wijzen. Vrijdag presenteerden ze hun onderzoek, dat Onder leiding van Docters van Leeuwen werd uitgevoerd. Zijn advies: hervormen van het ministerie van Buitenlandse Zaken is dringend nodig. Dit soort conclusies vragen om een reactie. Aan de telefoon, Nicolas van Dam, bijna dertig jaar diplomaat in vooral het Midden-Oosten.

geen titel

vanaf 00:17:09

In het Amerikaanse Pennsylvania is zes jaar lang intensief naar schaliegas geboord. De gas- en olieindustrie trok inmiddels door naar het westen, naar de staat Ohio. Boren in Ohio is nóg lucratiever dan in Pennsylvania omdat er naast droog methaangas ook vloeibaar gas, en zelfs olie in de schalielaag zit. Hallelujah!, roepen de religieuze boeren van oost Ohio in koor. Er gloort een gouden toekomst. In deel twee van de Shalegas Shock reist redacteur Jacqueline Maris door naar Ohio.

geen titel

vanaf 00:35:59

In Berichten uit Bloggistan vandaag aandacht voor racisme in het Russisch voetbal. De spelers van CSKA Moskou waren gisteren tijdens de gewonnen bekerfinale tegen het Dagestaanse Anzji Machatsjkala van coach Guus Hiddink vrijwel op zichzelf aangewezen. Zo’n vijftig supporters steunden volgens Russische media de club in het stadion. De fans van CSKA hadden de wedstrijd geboycot. Oud-Rusland-correspondent Floris Akkerman legt uit.

geen titel

vanaf 00:43:31

In Venetië is de Biënnale van start gegaan. Aanleiding om het te hebben over massatoerisme in Europa’s historische steden. Door de lage vliegprijzen worden deze de laatste decennia overspoeld door Chinezen, Russen en Amerikanen. Daar zijn de oorspronkelijke bewoners niet altijd blij mee, zo blijkt uit de documentaire 'I Love Venice' van twee Nederlandse filmmaaksters. Een reportage van Maartje Duin.

geen titel

vanaf 00:49:42

De militaire rechtszaak tegen Bradley Manning begint komende week. Manning staat terecht vanwege het verspreiden van meer dan 700.000 documenten van de Amerikaanse overheid. Wat heeft Wikileaks de wereld nu eigenlijk opgeleverd? In Risken met Rik bekijkt Rik Delhaas de zaak nader.