OVT

o.a. Vluchtelingen in Nederland, Tachtigtjarige oorlog

OVT

o.a. Vluchtelingen in Nederland, Tachtigtjarige oorlog

Centrum voor Parlementaire Geschiedenis;Vluchtelingen in Nederland; Column Nelleke Noordervliet; Tachtigjarige Oorlog;  Haarlok WillemI; Nederlands-Russische betrekkingen 1714-1725; Het Spoor terug:Goudkoorts in de Noordzee

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Subsidiestop Het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis

vanaf 00:06:51

Het kabinet wil de subsidie aan Het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (CPG) volledig schrappen. Carla van Baalen, directeur van het CPG, over de gevolgen van deze bezuiniging voor het centrum.

Vluchtelingen in Nederland

vanaf 00:12:53

‘Altijd al vol’. Deze week verscheen het rapport over vreemdelingenbewaring van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken. Aanleiding voor een gesprek over Nederland en zijn vluchtelingen vanaf de jaren vijftig met historicus Tycho Walaardt, auteur van het proefschrift ‘Geruisloos inwilligen, Argumentatie en speelruimte in de Nederlandse asielprocedure, 1945-1994’.

De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet

vanaf 00:33:00

De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet

De Tachtigjarige Oorlog

vanaf 00:36:39

Komende week verschijnt het eerste deel van een nieuwe reeks van het Nederlands Instituut Militaire Historie ‘De Tachtigjarige Oorlog. Van opstand naar geregelde oorlog 1568-1648’. Een gesprek met Adri van Vliet, één van de auteurs.

Haarlok Willem I

vanaf 01:05:03

Een haarlok van koning Willem I heeft deze week op een veiling van het Zeeuws Veilinghuis 3750 euro opgebracht. Willem I biograaf Jeroen Koch over de haarlok en andere relikwieën van de Oranjes.

Nederlands-Russische betrekkingen 1714-1725

vanaf 01:13:12

Afgelopen week hield Hans van Koningsbrugge hoogleraar Geschiedenis en politiek van Rusland, i.h.b. de Nederlands-Russische betrekkingen zijn oratie en verscheen zijn boek ‘De Nederlandse Republiek, Zweden en Rusland, 1714-1725. Het verhaal van twee verloren vriendschappen’. Over misverstanden, blunders en verkeerde inschattingen van de Republiek der Verenigde Nederlanden in de Oostzee in de eerste helft van de achttiende eeuw. Dit terwijl het economisch belang van de handel met de gebieden rondom de Oostzee, de moedernegotie, voor de Republiek onverminderd cruciaal was. De verstandhouding tussen tsaar Peter de Grote en Nederlandse regenten was ronduit slecht.

Het Spoor terug: Goudkoorts in de Noordzee

vanaf 01:24:08

In de jaren vijftig was Nederland in de greep van een, on-Nederlandse aandoende, goudkoorts. Het goud, met een waarde van zeventig miljoen gulden, zou voor het oprapen liggen in het scheepswrak Renate Leonhardt; een Duitse vrachtschip dat in 1917 voor de kust van Texel werd getorpedeerd door de Engelsen. Volgens de geruchten was er een aanzienlijke lading goud en diamanten aan boord geweest. Getuigen, waaronder de stoker, een loods en de tweede stuurman konden dat bevestigen. Uiteindelijk wist een fruitteler uit Wijde Wormer duizenden Nederlanders zo ver te krijgen om te participeren in een bergingsoperatie die uniek was in de geschiedenis. Met het geld van de aandeelhouders werd een duikput gebouwd van 25 meter hoog; een soort natte evenknie van de Toren van Babel. Deze zou met veel kracht op de zeebodem, boven het wrak, worden gedrukt. Vanuit de droge put zou er dan een mijnschacht gegraven worden naar de 450 kistjes goud. Zo makkelijk ging het niet echt. Wat gebeurde er wel ? En ligt het goud er nog? Samenstelling: Jan Maarten Deurvorst