Villa VPRO

o.a. Moet het wapenembargo tegen Syrië opgeheven worden?

Villa VPRO

o.a. Moet het wapenembargo tegen Syrië opgeheven worden?

Moet Nederland nu wel of geen wapens leveren aan de rebellen? Dat is de belangrijkste vandaag vanmiddag in de Tweede Kamer. De volksvertegenwoordigers laten zich adviseren door deskundigen. In de Villa komen twee van hen verslag doen van hun adviesgesprekken. Verder veel Europa in ons programma vanuit Straatsburg waar de Europarlementariers genoeg hebben om over te praten.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Metropolis Radio: Dede, de Alavetische imam

vanaf 00:03:42

Dominees, imams, gebedsheren en Rabbijnen. Een beetje georganiseerde geloof heeft een voorganger. Onze Metropolis-correspondenten zoeken deze week priesters op. met vandaag een bijdrage uit Turkije van Suzanna Koster.

Aparte huurtarieven voor Amersfoortse minima

vanaf 00:08:29

Woningzoekers met een smalle beurs bij Woningcorporatie De Alliantie komen in aanmerking voor een extra korting op de huurprijs. De minima die tussen wal en schip vallen door de nieuwe regelgeving worden tegemoet gezien. Jim Schuyt van De Alliantie vertelt over dit opmerkelijk initiatiatief.

Moet het wapenembargo tegen Syrie opgeheven worden?

vanaf 00:17:03

Vandaag organiseerde de Tweede kamer een ronde tafelgesprek met deskundigen over het opheffen van het wapenembargo tegen Syrie.  Twee van hen zijn Arnold Karskens, oorlogsjournalist, en Frank Slijper van de Campagne tegen Wapenhandel. In de Villa doen ze verslag.

Euroforum

vanaf 00:36:14

In Griekenland heeft de regering de publieke zenders uit de lucht gehaald. Vijf televisiezenders en 27 radiostations. In augustus wil de Griekse overheid een kleinere en goedkopere publieke omroep oprichten. Leden van het Europees Parlement wilden vanochtend in Straatsburg weten of de sluiting van de publieke omroep in Griekenland een eis was van de Europese trojka om de Griekse overheidssector te saneren. Europees commissaris van monetaire zaken Olli Rehn sprak de gerustellende woorden dat dit niet het geval was. De Griekse overheid handelt autonoom. Het opheffen van de publieke zenders voedt echter de kritiek dat de bezuinigingsoperaties in Griekenland de democratie de nek omdraaien. De actie van de Griekse regering komt op een moment dat het beleid van de trojka onder vuur ligt. Het IMF dat deel uitmaakt van de trojka schreef vorige week tot verbijstering van de Europese Commissie een kritisch rapport over de aanpak van de Europese hulp aan Griekenland.  Live vanuit Straatsburg in Euroforum europarlementariërs Sophie in't Veld(D66) en Corien Wortmann(CDA). Verder in Euroforum: nieuw Europees asielbeleid en aangepaste regels voor binnengrenzen van de Schengenzone. Abdou in Europa over spooktreinen tussen Belgisch en Nederlands Limburg.

Abdou in Europa

vanaf 00:47:04

Abdou Bouzerda verbaast zich deze maand over een spoorlijn tussen Maastricht en Lanaken, want daar maakt niemand gebruik van. Toch zit er veel geld in deze spoorverbinding, waaronder van de Europese Unie: ruim 3 miljoen euro.