De avonden

De avonden

EERSTE UUR
'Gesproken uitzicht' van Bert Nienhuis maar, fotograaf in Amsterdam.

Een gesprek met de socioloog Dick Pels over zijn boek 'De geest van Pim', waarin hij het gedachtegoed van een politieke dandy analyseert.

'Zog'
Radiofeuilleton geschreven en gespeeld door Peer Wittenbols.

TWEEDE UUR
'De Werkplek'
De beeldend kunstenaar Carel van Eeden werd in 1939 geboren in Den Haag. Daar maakte hij de Duitse bezetting mee in de Sneeuwklokjesstraat, vlakbij het Sperrgebiet. Onderdeel van de Atlantikwall, de Duitse kustverdediging tegen een geallieerde inval. Heel Scheveningen en de Haagse Kuststreek werd hiervoor in 1943 geevacueerd. Over een brede strook dwars door de stad werden de huizen afgebroken en vervangen door tankgrachten en versperringen.
Wim Noordhoek maakte in 1967 voor het eerst kennis met het werk van Carel van Eeden. Bijna zonder uitzondering aquarellen met contouren in inkt. Zijn jeugdervaringen met het Sperrgebiet heeft de toon gezet voor al zijn latere beeldend werk. Bunkers, duinen, en de laatste tijd toenemend ook de duinflora.
Hij is een van de grootste bunkerkenners van Nederland.

Philips’ Holland Indië Archief
Wat bewaard bleef van de radio-omroep PHOHI, die tussen 1927 en 1940 uitzond naar Nederlands-Indië. Geselecteerd door Marijke Res van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
Afl. 59 over voedseldistributie in Nederland van oa. suiker (okt. 1939).

advertentie