De avonden

De avonden

DAGELET CÉLINE DEEL 1.

Hans Dagelet speelt Celine. Hans Dagelet wordt, bijna een uur en drie kwartier lang Louis-Ferdinand Celine. U zult hem vanavond leren kennen.

-------------
De franse schrijver Louis-Ferdinand Celine werd op 27 mei 1894 in Courbevoie nabij Parijs geboren als Louis-Ferdinand Destouches. Hij was zoon van een middenstander. In 1908 en 1909 verbleef hij een paar maanden in Enhgeland en Duitsland om talen te leren. Daarna werkte hij in Parijs en Nice bij verschillende juweliers. In de eerste wereldoorlog raakte hij gewond en werd afgekeurd, maar kreeg wel een medaille voor betoonde heldenmoed.
Hij studeerde medicijnen en vestigde zich als arts.
In 1932, op zijn 38ste debuteerde hij als schrijver met Reis naar het einde van de nacht. Vier jaar later gevolgd door Dood op krediet.
Tijdens de tweede wereldoorlog publiceert hij felle antisemitische artikelen. Na D-day verlaat hij Parijs en trekt met aanhangers van maarschalk Pétain mee naar Duitsland. Daarna vlucht hij naar Kopenhagen. Daar wordt hij gearresteerd. Frankrijk vraagt uitlevering. Maar hij krijgt amnestie en in 1951 keert hij terug. In Meudon nabij Parijs vestigt hij zich opnieuw als huisarts.
In 1961 overlijdt Celine.
------

Een radiobewerking van de gelijknamige theaterproductie, geregisseerd door Johan Doesburg, met oorspronkelijke muziek van Maurice Horsthuis.

stem en zang: Hans Dagelet
Dramaturgie: Ruud van Megen
radioregie: Wim Noordhoek
radiomontage: Joost Brands

(herhaling van 13 februari 1995)

advertentie