Bureau Buitenland

o.a. Gezi-park Turkije ontruimd, Nederlandse journalist ontvoerd in Jemen

Bureau Buitenland

o.a. Gezi-park Turkije ontruimd, Nederlandse journalist ontvoerd in Jemen

Aan de oever van de rivier de Main verrijst een gigantische toren: het nieuwe hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank. Vanaf volgend jaar houdt Frankfurt toezicht op de Europese bankiers. Een reportage van redacteur Sophie van Leeuwen. Opnieuw is het onrustig in Istanbul. Betogers worden door de oproerpolitie weggejaagd. Ali Yazgili, analist bij het Turkije Instituut, is in Istanbul en vertelt over de laatste ontwikkelingen. En Alfred Schaffer maakte een gedicht voor de zieke Nelson Mandela, om hem een hart onder de riem te steken. In de rubriek Berichten uit Bloggistan blikken we vooruit op de verkiezingen in Albanië. Fatos Vladi zoekt uit welke verkiezingsretoriek er gebruikt wordt.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

geen titel

vanaf 00:03:16

De Nederlandse journaliste Judith Spiegel en haar man zijn afgelopen week ontvoerd in Jemen. Onduidelijk is nog door wie. We spreken met Marina de Regt, antropoloog aan de VU. Aan de oever van de rivier de Main verrijst een gigantische toren: het nieuwe hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank. Vanaf volgend jaar houdt Frankfurt toezicht op de Europese bankiers. Een reportage van redacteur Sophie van Leeuwen. Opnieuw is het onrustig in Istanbul, betogers zijn weggejaagd uit het Gezi-park door de oproerpolitie. Ali Yazgili, analist bij het Turkije Instituut, is in Istanbul en vertelt over de laatste ontwikkelingen. Alfred Schaffer maakte een gedicht voor de zieke Nelson Mandela, om hem een hart onder de riem te steken. In de rubriek Berichten uit Bloggistan blikken we vooruit op de verkiezingen in Albanië. Fatos Vladi zoekt uit welke verkiezingsretoriek er gebruikt wordt.

geen titel

vanaf 00:04:38

In Jemen is afgelopen week de Nederlandse journaliste Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen ontvoerd. Judith werkte onder andere voor NRC Handelsblad, de NOS en Bureau Buitenland. Spiegel en haar man zouden door gewapende mannen in de hoofdstad Sanaa zijn meegenomen. Ontvoeringen komen vaker voor in Jemen en daarover hebben we antropologe van de Vrije Universiteit Marina de Regt aan de telefoon.

geen titel

vanaf 00:09:39

Na 18 dagen is afgelopen nacht dan toch het Gezi-park in Istanboel door de politie ontruimd. Het protest tegen bouwplannen in het park is de afgelopen weken uitgegroeid tot een nationaal protest tegen de AK-partij van premier Recep Erdogan. Bij het geweld zijn inmiddels 4 doden en 5000 gewonden gevallen. En de afgelopen dagen was Ali Yazgili, Turkije-expert in Istanboel, hij vertelt over de laatste ontwikkelingen.

geen titel

vanaf 00:21:53

Volgens de laatste berichten gaat het iets beter met Nelson Mandela die anderhalve week geleden met een longontsteking werd opgenomen in het ziekenhuis. Om hem een hart onder de riem te steken, hebben we dichter Alfred Schaffer, die nu in Zuid-Afrika als universitair docent werkt,  gevraagd een gedicht voor hem te schrijven.

geen titel

vanaf 00:26:00

Aan de over van de Main verrijst een gigantische toren: het nieuwe hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank. De ECB staat voor een monsteroperatie, vanaaf volgend jaar houdt Frankfurt toezicht op de Europese bankiers. De zoektocht naar nieuwe, betrouwbare bankiers is geopend. Redacteur Sophie van Leeuwen ging kijken in het nieuwe, financiële hart van Europa. Aansluitend een gesprek met Lex Hoogduin en Edin Mujagic.

geen titel

vanaf 00:51:02

Communistische tijden herleven. In de rubriek Berichten uit Bloggistan vertelt journalist Fatos Vladi welke verkiezingsretoriek er in Albanië gebruikt wordt in aanloop naar de parlementsverkiezingen.