OVT

o.a. Turkije, Seks en de kerk

OVT

o.a. Turkije, Seks en de kerk

Bible Belt; Turkije; Column Nelleke Noordervliet;Seks en de kerk; Geen laag te hoog; Het Spoor terug: Nederlandse Vrijwilligers tijdens de Zesdaagse oorlog, dl. 2

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Bible Belt

vanaf 00:07:28

In de Bible Belt, een gebied tussen Zeeland en de Veluwe, is een uitbraak van mazelen geconstateerd. Veel mensen zijn daar uit geloofsoverwegingen niet ingeënt. Een gesprek met journalist, ex-gereformeerde en atheïst Willem Oosterbeek, auteur van het boek ‘Gordel van God. Voettocht langs 's Heeren wegen’, over de Bible Belt.

Turkije

vanaf 00:16:06

De demonstraties op het Taksimplein in Istanbul tegen de regering Erdogan gaan door en breiden zich uit naar andere Turkse steden. Een gesprek met Erik-Jan Zürcher, hoogleraar Turkse talen en culturen aan de Rijksuniversiteit van Leiden, over de historische wortels van de demonstraties van nu. Waarbij wordt rondgelopen met portretten van Atatürk.

Column Nelleke Noordervliet

vanaf 00:36:33

De column van de schijfster Nelleke Noordervliet

Seks en de kerk

vanaf 00:40:46

Rimmer Mulder over zijn boek ‘Seks en de kerk. Hoe Nederland zijn kuisheid verloor’. In dit boek doet Mulder, journalist en kind van de gereformeerde zuil, verslag van wat de kerken tijdens de seksuele revolutie overkwam. Het volk schikte zich niet langer naar de strenge voorschriften voor de omgang tussen man en vrouw. Langzaam maar zeker werd God de afgelopen eeuw uit de slaapkamers van geloven van alle gezindten verdreven.

KNMI en de Luchtmacht op de Pool 1932-1933

vanaf 01:04:56

Op 1 juli 2013 viert De Koninklijke Luchtmacht viert honderd jaar militaire luchtvaart in Nederland. Militair-historicus Jacques Bartels over de eerste uitzending van de luchtmacht, en wel naar IJsland in het kader van het Tweede Internationale Pooljaar 1932-1933, nu 80 jaar geleden. Dit op initiatief van het KNMI dat al sinds 1911 op Soesterberg contacten met militaire vliegers onderhield, wat uiteindelijk zou voeren tot een innige structurele samenwerking, destijds uniek in de wereld. Bartels beschrijft dit verhaal in het onlangs verschenen boek ‘Geen laag te hoog’.

Het Spoor terug: Zesdaagse Oorlog, dl. 2

vanaf 01:20:35

Het Spoor terug: Nederlandse Vrijwilligers tijdens de Zesdaagse oorlog In juni 1967 vertrokken ruim honderd Nederlandse vrijwilligers naar Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog om daar de plekken op te vullen van de gemobiliseerde soldaten Wie waren zij? Joden en niet-joden; studenten en medici; idealisten of avonturiers? Hun verhalen over de stemming in Nederland in die tijd, hun persoonlijke beslissing om te gaan en hun tijd in Israël. Slot van een tweeluik Samenstelling: Michal Citroen