Villa VPRO

o.a. Prostitutiebeleid werkt averechts, Bankgeheim in Zwitserland

Villa VPRO

o.a. Prostitutiebeleid werkt averechts, Bankgeheim in Zwitserland

Het Zwitserse parlement verzet tegen het opgeven van het langgekoesterde bankgeheim. In ons economische panel veel belastingnieuws. Ook weer een Metropolis en 1 minuut. Verder een lang gesprek met oud-prostituee Metje Blaak over haar nieuwste boek: Moskou aan de Amstel.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Bankgeheim Zwitserland

vanaf 00:02:54

De Zwitserse regering heeft onder grote druk van de VS een wet gemaakt die inzage geeft in bankrekeningen van Amerikanen. Maar het parlement spartelt tegen en wil niet eens over de wet praten. Correspondent Renske Heddema geeft in Villa VPRO een update over de situatie.

Metropolis: Smerig Grenoble

vanaf 00:10:42

Vandaag gaan we in Metropolis naar het Franse Grenoble. Deze stad bij de Franse Alpen kampt met ernstige luchtvervuiling. Een bijdrage van Saskia Houttuin

Prostitutiebeleid werkt averechts

vanaf 00:16:39

Voormalig prostituee en oud-woordvoerster van belangenvereniging De Rode Draad Metje Blaak, praat in Villa VPRO over de nieuwe prostitutiewet en over haar nieuwste boek 'Moskou aan de Amstel'-De ware verhalen over sekswerk en prostitutiepolitiek.

Eurobureau

vanaf 00:36:42

Europa houdt de begrotingen van de lidstaten aan de ketting maar slaagt er nauwelijks in de fundamentele regels van de democratie in de Unie te doen naleven. Morgen stemt de commissie voor burgerlijke vrijheden van het Europese Parlement over een kritisch Hongarijerapport. De Hongaarse premier heeft een tweederde meerderheid in het parlement en negeert de rechten van de minderheid. Hij heeft de grondwet laten wijzigen en er een aantal controversiële wetten in verankerd. Het Constitutionele Hof wordt gekortwiekt. Het EP zal Hongarije wel veroordelen maar de kans op sancties is klein. Landen moeten een foutloos parcours lopen alvorens ze lid van de EU kunnen worden. Zo gauw ze lid zijn glijden veel landen op het vlak van het handhaven van de rechtsstaat weg. Deze week stak een Tsjechische officier van justitie zijn nek uit toen hij 400 politieagenten liet binnenvallen in een dertigtal panden waaronder het kantoor van de premier. Tsjechië worstelt al jaren met een wijd vertakte netwerken van criminele peetvaders en politici. Schimmige lobbyisten ontpoopen zich als makelaars van georganiseerde corruptie. De meeste Tsjechen en de EU stonden tot dusver machteloos. Alleen als Europese fondsen in het geding zijn kan Brussel wat

Klinkende Munt

vanaf 00:42:04

Het belastingstelsel wordt simpeler, sparen wordt minder belast, verschillende aftrekposten worden geschrapt en werkenden worden beloond. De Commissie Van Dijkhuizen heeft gisteravond haar rapport gepresenteerd. Oud-Shelltopman en CDA-prominent Rein Willems en Arjo van Eijsden, fiscaal adviseur bij Ernst & Young zijn niet alleen maar positief.

advertentie