Villa VPRO

o.a. De Nieuwspoortcode, Frankrijk pakt Google aan op privacy

Villa VPRO

o.a. De Nieuwspoortcode, Frankrijk pakt Google aan op privacy

In China staat de doodstraf op milieudelicten. Ontvoerde correspondent Judith Spiegel nog niet bevrijd. Zij en haar partner werden vorige week ontvoerd in de Jemenitische stad Sanaa. Bilal Benyaich over zijn boek over Islam en radicalisme bij Marokkanen in Brussel. In Het Vragenuur schuiven aan Ria Cats (FD), Nynke de Zoeten (NOS) en VVD-Kamerlid Mark Harbers.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Frankrijk pakt google aan

vanaf 00:03:26

De Franse datawaakhond CNIL dreigt met boetes tegen Google. Frankrijk probeert, net als veel andere landen in Europa, duidelijkheid te krijgen wat Google wil met het verzamelen van gebruikersdata en hoe het bedrijf daarbij te werk gaat. Het bedrijf krijgt drie maanden de tijd om veranderingen in het beleid door te voeren anders volgen er boetes die kunnen oplopen tot 150.000 euro en later zelfs tot 300.000 euro.

Judith Spiegel nog steeds niet vrij

vanaf 00:09:29

U zou vandaag een Metropolis uit Jemen krijgen, maar helaas, correspondent Judith Spiegel is nog steeds niet terecht. Samen met haar partner werd ze vorige week in de Jemenitische stad Sanaa ontvoerd. Ze woonden daar sinds 2010 en het is aannemelijk dat de ontvoerders haar al een tijdje op het oog hadden. Judith werkt onder meer voor NRC, de NOS, de VRT, Elsevier en ook de VPRO. Gerard Walhof, hoofdredacteur VPRO Radio sprak zojuist nog met de moeder van de partner.  

Bilal Benyaich over islam en radicalisme in brussel

vanaf 00:13:02

Met zijn omvangrijke islamitische populatie, waarvan de meerderheid van Marokkaanse afkomst is, is Brussel uitgegroeid tot de hoofdstad van de islam in Europa. Wie zijn deze Brusselse moslims en hoe beleven zij de islam? Is Brussel een laboratorium voor het islamisme in continentaal Europa? De invloed van de Europese Moslimbroeders is in elk geval onmiskenbaar en de sjiitisering neemt toe. Politicoloog Bilal Benyaich komt praten over zijn boek: Islam en radicalisme bij Marokkanen in Brussel.

Het parlement, het spel en de knikkers

vanaf 00:36:18

In Nieuwspoort komen politici, journalisten, lobbyisten en fractiemedewerkers bij elkaar voor een kop koffie en een goed gesprek. In de sociëteit geldt een code. Maar heeft die tegenwoordig nog wel een functie. Max van Weezel - oud-voorzitter van Nieuwspoort - in het parlement, het spel en de knikkers, gemaakt door Klaas den Tek.

Politiek panel Het Vragenuur

vanaf 00:36:18

Het kabinet gaat in 2014 6 miljard bezuinigen. Daarmee laten de regeringspartijen de 3-procentsregel los, maar dat mag ook van Eurocommissaris Rehn. 4,3 miljard is al ingevuld. De precieze invulling is nog niet helemaal bekend. Maar eigenlijk is alleen lastenverlichting een serieuze optie. Europarlementariers Judith Merkies, Thijs Berman en Emine Bozkurt zijn bij de verkiezingen van volgend jaar niet meer welkom. De top van de PvdA wil van ze af. Hierover en meer met de parlementair journalisten Ria Cats (FD), Pim van Galen (NOS) en VVD-kamerlid Mark Harbers.