OVT

o.a. Dagboek van een beul, de familie Bonaparte

OVT

o.a. Dagboek van een beul, de familie Bonaparte

50 jaar na JFK in Berlijn; Brazilië; Column Philip Freriks; Dagboek van een beul; De familie Bonaparte; Het Spoor terug: Heimwee, dl. 1

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Amerikaanse presidenten in Berlijn

vanaf 00:06:59

President Obama bezocht deze week Berlijn en hield daar een toespraak net als President John F. Kennedy 50 jaar geleden op 26 juni. Die sprak toen de legendarische woorden ‘Ich bin ein Berliner’. Amerikanist Thomas Gijswijt, verbonden aan de Universiteit van Tübingen over de toespraken van de Amerikaanse presidenten in Berlijn.

Brazilie

vanaf 00:18:20

N.a.v. de sociale protesten in Brazilië een gesprek met correspondente Ineke Holtwijk over de geschiedenis van Brazilië.

Column Philip Freriks

vanaf 00:38:49

De column van de journalist Philip Freriks

Dagboek van een beul

vanaf 00:43:29

Mediëvist Hans Mol over het ‘Dagboek van een beul. Meester Frantz Schmidt van Neurenberg (1554-1634)’van  Joel Harrington. Gedurende vijfenveertig jaar was van Neurenberg beul van beroep; hij doodde eigenhandig 361 mensen en folterde een veelvoud daarvan. De beul is een zeer beladen symbool van het vroegmoderne Europa, een figuur die door de gemeenschap met de nek werd aangezien en geminacht. Maar Meester Frantz, zoals hij liefkozend werd genoemd, was tevens een geëerd lid van de lokale elite, alom gerespecteerd om zijn vroomheid en loyaliteit.

Napoleon Bonaparte en zijn familie

vanaf 01:05:08

Wim Zaal over zijn boek ‘De Corsicaanse monsters. Napoleon Bonaparte en zijn familie ‘. Over de op macht beluste familie Bonaparte.

Het Spoor terug: Heimwee. Ziek van verlangen, dl. 1

vanaf 01:24:44

Het Spoor terug: Heimwee. Ziek van verlangen Heimwee is een veelzijdige en verrassende emotie, die de mens ingrijpend kan beïnvloeden maar ook terug te vinden is in muziek, poëzie en schilderkunst. Heimwee heeft zich in de loop der eeuwen ontwikkeld van de ernstige Zwitserse ziekte tot een verlangen waar mee te leven valt. Deel 1 van een tweeluik Samenstelling: Hans Olink