Het Spoor Terug

Kooplieden, kapers en kolonisten 4: Van 'Desseyn' naar kaapvaart.

Het Spoor Terug

Kooplieden, kapers en kolonisten 4: Van 'Desseyn' naar kaapvaart.

Spoor Terug: Kooplieden, kapers en kolonisten
Een elfdelige documentaireserie over de geschiedenis van de West-Indische Compagnie en de Atlantische handel in de 17e en 18e eeuw. Gerard Leenders en Kees Slager zochten - in gezelschap van historici - in Nederland en op alle kusten van de Atlantische Oceaan de plekken op, waar 'Kooplieden, kapers en kolonisten' ooit actief waren.

Aflevering 4: Van 'Desseyn' naar kaapvaart.
Na de mislukte poging om Brazilië te veroveren probeert de WIC fort Elmina in Afrika en Puerto Rico in het Caribisch gebied in handen te krijgen. Ook dit tweede ´desseyn´ van 1625 loopt op een fiasco uit. De aandacht van de Compagnie richt zich in de volgende jaren op de lucratieve kaapvaart, met als hoofddoel de verovering van de Zilvervloot.
Geïnterviewden:
Arne zuidhoek (Caribisch gebied);
Henk den Heyer (Afrika);
Charles Gehring/Jannie Venema (Amerika);
Victor Enthoven (Vlissingen);
Doeke Roos (Berbice, Guyana)
Gespreksonderwerpen zijn: de kortstondige verovering in 1625 van de Spaanse handelspost in Puerto Rico door de WIC; de bloedige nederlaag die de WIC in 1625 leed bij zijn poging om de Portugese handelspost Elmina op de Afrikaanse Goudkust (Ghana) te veroveren; de definitieve mislukking van het 'Groot Desseyn' (de poging van de WIC om de Spaans-Portugese macht in het Zuid-Atlantische gebied over te nemen); de vestiging van Hollandse kolonisten onder de vlag van de WIC in het Amerikaanse Albany en New York in de jaren twintig van de zeventiende eeuw; de beweegredenen van Zeeuwse kolonisten om zich in 1627 aan de Guyaanse Berbice te vestigen; de
kaapvaart waar de WIC zich op ging toeleggen toen ze er niet in slaagde Spaans-Portugese macht te breken.
Omlijst met citaten uit verschillende bronnen van de West-Indische Compagnie.

Presentatie: Kiki Amsberg en Aad Bos