Het Spoor Terug

Kooplieden, kapers en kolonisten 5: De Zilvervloot

Het Spoor Terug

Kooplieden, kapers en kolonisten 5: De Zilvervloot

Spoor Terug: Kooplieden, kapers en kolonisten
Een elfdelige documentaireserie over de geschiedenis van de West-Indische Compagnie en de Atlantische handel in de 17e en 18e eeuw. Gerard Leenders en Kees Slager zochten - in gezelschap van historici - in Nederland en op alle kusten van de Atlantische Oceaan de plekken op, waar 'Kooplieden, kapers en kolonisten' ooit actief waren.

Aflevering 5: Aflevering 5: De Zilvervloot.
Na de mislukking van het Groot Desseyn', het plan om Spaans-Portugese bezittingen in het Atlantisch gebied te veroveren - gaat de WIC steeds vaker over op kaapvaart. In september 1628 verovert Piet Heyn de Zilvervloot. Gesteund door dit succes wordt opnieuw een poging ondernomen om Brazilië te veroveren.
Geïnterviewden:
Doeke Roos (Guyana, Berbice, Kijkoveral);
Aad Boomert (Tobago);
Arne Zuidhoek (Cuba);
Els van Eyk (Amsterdam);
Piet Emmer (Amsterdam); Ernst van den Boogaart (Recife).
Gespreksonderwerpen zijn:
de verschillende kolonies die de WIC stichtte; de kolonisatie van het Caraïbische eiland Tobago in 1628 en het belang van Tobago voor de tabakshandel van de WIC; de wijze waarop Piet Heyn er in 1628 in slaagde de Spaanse Zilvervloot te veroveren en de rel die ontstond over de verdeling van de buit; de verovering in 1630 van de Braziliaans-Portugese kolonie Recife die rijk was aan suikerplantages.
Omlijst met citaten uit verschillende bronnen van de West-Indische Compagnie.

Presentatie: Kiki Amsberg en Aad Bos