Het Spoor Terug

Kooplieden, kapers en kolonisten 8: Het toppunt van de macht

Het Spoor Terug

Kooplieden, kapers en kolonisten 8: Het toppunt van de macht

Spoor Terug: Kooplieden, kapers en kolonisten
Een elfdelige documentaireserie over de geschiedenis van de West-Indische Compagnie en de Atlantische handel in de 17e en 18e eeuw. Gerard Leenders en Kees Slager zochten - in gezelschap van historici - in Nederland en op alle kusten van de Atlantische Oceaan de plekken op, waar 'Kooplieden, kapers en kolonisten' ooit actief waren.

Aflevering 8: Het toppunt van de macht
Met de verovering van fort Elmina aan de Goudkust en Luanda in Angolo heeft de Compagnie zich verzekerd van een constante slavenaanvoer naar Brazilië. Als in 1641 ook nog het eiland Sao Tomé op de Portugezen wordt veroverd bereikt het Zuidatlantisch imperium van de WIC haar grootste omvang. De kolonie Brazilië bloeit en gouverneur Johan Maurits van Nassau maakt van Recife het Batavia van het westen. Maar de eerste scheuren in het machtsbolwerk worden al snel zichtbaar.
Geïnterviewden:
Henk den Heijer (Sao Tomé);
Jannie Venema ( Amerika);
Ernst van den Boomgaart (Brazilië);
Piet Emmer;
Horst Lademacher (Münster).
Gespreksonderwerpen zijn:
de verovering in 1641 van het Portugese suiker- en slaveneiland Sao Tomé door de Hollandse zeevaarder Cornelis Jol; de Hollandse expansiepogingen in Noord-Amerika na 1640; het bloedbad dat de Hollanders in 1643 onder de Noord-Amerikaanse Indianen aanrichtte; de verovering in 1642 van het laatste Portugese fort op de Goudkust; de heerschappij van gouverneur Johan Maurits van Nassau in de belangrijkste kolonie van de WIC, Brazilië; het voorstel van de WIC uit 1644 om met de VOC te fuseren, dat echter op weerstand van de VOC stuitte; de gevolgen die de Vrede van Münster in 1648 tussen Spanje en de Nederlandse Republiek had voor de overzeese handel; de opstand van Portugese kolonisten tegen de Hollandse heersers
in Brazilië, die er in 1654 toe leidde dat de Hollanders hun Braziliaanse
kolonie moesten afstaan; het verlies in 1648 van de Hollandse kolonie in Angola aan de Portugezen.


Presentatie: Kiki Amsberg en Aad Bos