OVT

o.a. Afschaffing slavernij, Seneca

OVT

o.a. Afschaffing slavernij, Seneca

Archief Otto Frank; Afschaffing slavernij; Column Nelleke Noordervliet;Seneca; Historische boeken en films; Het Spoor terug: Heimwee, dl. 2

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Archief Otto Frank

vanaf 00:06:53

Het archief van Otto Frank moet terug naar Bazel. Want het is eigendom van het Zwitserse Anne Frank Fonds. De stukken waren voor onbepaalde tijd in bruikleen gegeven en lagen in het Anne Frankhuis in Amsterdam. David Barnouw van het NIOD over het archief.

150 Jaar afschaffing slavernij

vanaf 00:11:19

Honderdvijftig jaar geleden, op 1 juli1863, schafte Nederland de slavernij af in Suriname en op de Antillen. Dat feit wordt dit weekend in Nederland herdacht. Vier historici vertellen het slavernij verhaal op een net uitgekomen CD ‘Nederland & De Slavernij’, waaronder Alex van Stipriaan. Een gesprek met over de afschaffing van de slavernij en met de schrijfster Cynthia Mc Leod, auteur van o.a. de historische roman ‘Hoe duur was de suiker’.

Column Nelleke Noordervliet

vanaf 00:36:53

De column van de schrijfster Nelleke Noordervliet.

Seneca

vanaf 00:40:56

Classicus Piet Schrijvers over de tragedies van Seneca. Onlangs verscheen in de vertaling van Piet schrijvers ‘Seneca Medea Phaedra Trojaanse vrouwen’. De Romeins schrijver en filosoof Lucius Annaeus Seneca (± 4 v.Chr. - 65 n.Chr.) speelt een centrale rol in de Romeinse literatuur en politiek.

Historische boeken en filmrecensies

vanaf 01:04:32

Historische boeken en filmrecensies met Hans Renders en Jos van der Burg

Het Spoor terug: Heimwee. Ziek van verlangen, dl. 2

vanaf 01:22:58

Het Spoor terug: Heimwee. Ziek van verlangen Heimwee is een veelzijdige en verrassende emotie, die de mens ingrijpend kan beïnvloeden maar ook terug te vinden is in muziek, poëzie en schilderkunst. Heimwee heeft zich in de loop der eeuwen ontwikkeld van de ernstige Zwitserse ziekte tot een verlangen waar mee te leven valt. Slot van een tweeluik Samenstelling: Hans Olink