Bureau Buitenland

o.a. Mauritius Wijffels, Een jaar Moslimbroederschap aan de macht

Bureau Buitenland

o.a. Mauritius Wijffels, Een jaar Moslimbroederschap aan de macht

In Egypte zijn opnieuw ontzettend veel ontwikkelingen. President Morsi werd afgezet, de Moslimbroederschap werd buiten spel gezet en de grondwet opgeschort. Hoe nu verder met het land: welke partijen hebben het voor het zeggen en welke weg slaan zij in? Voor een duiding bij het nieuws is ondernemer en advocaat Mauritius Wijffels een uur lang te gast. Ook zijn er gesprekken met correspondent Hans Jaap Melissen vanuit Egypte en Atef Hamdy van Instituut Clingendael. We belichten de rol van het leger, de verhouding met het Westen en analyseren hoe het nu verder moet met het land.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

geen titel

vanaf 00:03:20

Vindt in Egypte een tweede revolutie plaats? President Morsi werd afgezet, de Moslimbroederschap werd buiten spel gezet en de grondwet opgeschort. Hoe nu verder met het land: welke partijen hebben het voor het zeggen en welke weg slaan zij in? Voor een duiding bij het nieuws is ondernemer en advocaat Mauritius Wijffels een uur lang te gast. Ook zijn er gesprekken met correspondent Hans Jaap Melissen vanuit Egypte en Atef Hamdy van Instituut Clingendael. We belichten de rol van het leger, de verhouding met het Westen en analyseren hoe het nu verder moet met het land.

geen titel

vanaf 00:03:32

In Egypte zijn opnieuw ontzettend veel ontwikkelingen. President Morsi werd afgezet, de Moslimbroederschap werd buiten spel gezet en de grondwet opgeschort. Hoe nu verder met het land: welke partijen hebben het voor het zeggen en welke weg slaan zij in? Voor een duiding bij het nieuws is ondernemer en advocaat Mauritius Wijffels een uur lang te gast.

geen titel

vanaf 00:11:27

Het centrum van de veranderingen is het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Cairo. Maar ook daarbuiten is de revolutie voelbaar. Correspondent Hans Jaap Melissen vertelt over wat hij meemaakte in Egypte.

geen titel

vanaf 00:19:38

Een jaar geleden kwamen de Moslimbroeders in Egypte aan de macht. Precies een jaar lang kregen ze de kans om het land na Mubarak opnieuw vorm te geven met president Morsi. Nu Morsi afgezet is door het volk, ontstaat de vraag wat de Moslimbroeders verkeerd hebben gedaan. Of hebben ze onvoldoende kansen gekregen? We praten er over door met zomergast Mauritius Wijffels.

geen titel

vanaf 00:32:50

Een andere belangrijke machthebber in Egypte is het leger. De verwevenheid van politiek en leger is groot in Egypte. Hoe kan het leger zo’n prominente plek innemen? We spreken met Atef Hamdy van onderzoeksinstituut Clingendael over de precieze rol.

geen titel

vanaf 00:39:36

De Europese Unie bood eerder dit jaar Egypte vijf miljard aan subsidies en leningen met als voorwaarde dat er democratisch hervormd zou worden. We praten door met Mauritius Wijffels over de gevolgen van de nieuwe revolutie voor de verhoudingen met het Westen.

geen titel

vanaf 00:48:55

Hoe moet het nu verder met het land? Wat moet er gebeuren om te zorgen voor stabiliteit voor een langere periode? Zomergast Mauritius Wijffels schat de ontwikkelingen voor de rechtstaat en het ondernemerschap in Egypte in. Er wordt veel getwitterd en geblogd door Egyptenaren over de revolutie. Redacteur Jacqueline Maris vertelt hoe het volk online bericht over de toestand van hun land.

advertentie