Euroforum

Euroforum

In Griekenland heeft de regering de publieke zenders uit de lucht gehaald. Vijf televisiezenders en 27 radiostations. In augustus wil de Griekse overheid een kleinere en goedkopere publieke omroep oprichten. Leden van het Europees Parlement wilden vanochtend in Straatsburg weten of de sluiting van de publieke omroep in Griekenland een eis was van de Europese trojka om de Griekse overheidssector te saneren. Europees commissaris van monetaire zaken Olli Rehn sprak de gerustellende woorden dat dit niet het geval was. De Griekse overheid handelt autonoom. Het opheffen van de publieke zenders voedt echter de kritiek dat de bezuinigingsoperaties in Griekenland de democratie de nek omdraaien. De actie van de Griekse regering komt op een moment dat het beleid van de trojka onder vuur ligt. Het IMF dat deel uitmaakt van de trojka schreef vorige week tot verbijstering van de Europese Commissie een kritisch rapport over de aanpak van de Europese hulp aan Griekenland. 
Live vanuit Straatsburg in Euroforum europarlementariërs Sophie in't Veld(D66) en Corien Wortmann(CDA). Verder in Euroforum: nieuw Europees asielbeleid en aangepaste regels voor binnengrenzen van de Schengenzone. Abdou in Europa over spooktreinen tussen Belgisch en Nederlands Limburg.

Dit fragment is onderdeel van

Villa VPRO

Moet Nederland nu wel of geen wapens leveren aan de rebellen? Dat is de belangrijkste vandaag vanmiddag in de Tweede Kamer. De volksvertegenwoordigers laten zich adviseren door deskundigen. In de Villa komen twee van hen verslag doen van hun adviesgesprekken. Verder veel Europa in ons programma vanuit Straatsburg waar de Europarlementariers genoeg hebben om over te praten.

advertentie