De radio 5-documentaire

Een eeuw cabaret en een eeuw censuur, deel 2

De radio 5-documentaire

Een eeuw cabaret en een eeuw censuur, deel 2

13.00: De Radio 5-documentaire (VPRO)

Het optreden van Eduard Jacobs in 1895 wordt gezien als de start van het cabaret in Nederland. Met Jacobs begon ook de censuur of tekstcontrole.
Vooral in de jaren 1950, '60 en '70 hadden veel artiesten last van die censuur. Lida Iburg sprak hierover met Wim Ibo, Jules de Corte, Gerard Cox, Ivo de Wijs, Piet te Nuyl, Guus Vleugel, Annie M.G. Schmidt e.v.a. en laat de verboden liedjes horen. Het programma werd in 1995 gemaakt, intussen zijn helaas sommige geïnterviewden overleden.

13.45: Muziek met een verhaal
Zangeres Gülseren werd in 1973 geboren in Istanbul en verhuisde op 7-jarige leeftijd met haar ouders naar Parijs. Daar begon ze al snel met het bouwen aan een muzikale carrière. Ze nam percussielessen en later ook zangles op het conservatorium. Tegelijkertijd verwaarloosde ze haar 'academische vorming' niet. Haar hart lag echter bij de muziek en door samen te werken met erkende musici als Moustaki, Montanaro en Garnier rijpte het talent.
Ze sloot zich aan bij de Parijse cabaret scène waardoor ze in vlot tempo podiumervaring op kon doen en het wachten was eigenlijk alleen nog maar op de definitieve doorbraak. Die kwam in 1999 toen ze een platencontract tekende bij EMC. Gülserens officiële debuut op de Nederlandse podia vindt in mei plaats, het officieuze vanmiddag.