KWOTO

Zuid-Sudanese theatergroep

KWOTO

Zuid-Sudanese theatergroep

Na de pauze vermengt het geroffel van Afrikaanse trommels zich met de Arabische oproep tot gebed. Het is vrijdag en terwijl moslims zich richting Mekka buigen dansen twintig jongens en meisjes in T-shirt en trainingsbroek op het podium van het ommuurde kerkplein. De dansers zijn christelijke zuiderlingen. Als kind ontvluchtten zij de burgeroorlog in het zuiden en nu wonen ze, met twee miljoen andere ontheemden, in desolate kampen rond de hoofdstad Khartoum.
Arabische noorderlingen kijken neer op zwarte zuiderburen. Zuiderlingen drinken alcohol, ze houden van uitbundige muziek en op een feest laten ze zich volkomen gaan. Dan dansen en stampen mannen en vrouwen in schaarse kleding net zo lang in de rondte tot ze erbij neervallen. Om zuiderlingen betere manieren bij te brengen houdt de hoofdstedelijke zedenpolitie regelmatig razzia's in de kampen. Op school, op televisie en in het theater krijgen zuiderlingen de taal en de religie van het noorden opgedrongen. Het zuiden heeft geen cultuur, is de boodschap.
'Waarom zouden we onze afkomst moeten verloochenen?' zegt Stephen geërgerd.
Als danser en virtuoos drummer voelt hij zich verplicht om via de kunst een stevig protest te laten horen. Tien jaar geleden richtte hij met drie collega's Kwoto op en sindsdien wervelen tientallen dansers in kleurrijke kostuums door stoffige straten in vluchtelingenkampen. Een enkele noorderling fronst zijn wenkbrauwen, de rest van het publiek juicht, lacht en zingt mee. De acteurs dansen, zingen, acteren en discussiëren. Zij laten met professionele optredens zien dat zuiderlingen trots kunnen zijn op hun cultuur.

Op 31 mei opent Kwoto het festival Mundial in Tilburg. De groep treedt verschillende malen op tijdens het festival en elders in het land.
www.festivalmundial.nl

advertentie