Aubade aan een retirade

Een radiodocumentaire over de uitvinders van het rijdende toilet

Aubade aan een retirade

Een radiodocumentaire over de uitvinders van het rijdende toilet

Helaas weerspiegelt de geschiedschrijving nauwelijks het belang dat de Hollander hecht aan zijn properheid. De geschiedschrijving van hygiene en sanitair is een vrijwel braakliggend terrein.

Een van de grootste visionaire geesten uit ons sanitaire verleden is ongetwijfeld de in Hazerswoude geboren Arie van Geest. Samen met zijn vrouw Corrie stond hij in 1947 aan de wieg van “De Eerste Hollandse Rijdende Toiletten Verhuur”. Met hun rijdende retirades
leverde het echtpaar Van Geest daarmee een ongekende bijdrage aan de reinheid van het land en zijn bewoners. Het zogeheten wildplassen, tot in de jaren vijftig nog gemeengoed in stad en land, werd dankzij hun uitvinding niet alleen uitgebannen, maar zelfs als een te beboeten overtreding in het wetboek van strafrecht opgenomen. In vijfendertig jaar tijd, zo becijferden Arie en Corrie zelf, waren zij dienstverlenend aan ongeveer honderdtwintig miljoen klanten.

Programmamaker en historicus Marnix Koolhaas voldeed aan zijn historische plicht door op de valreep -Arie en Corrie zijn inmiddels 89- het verhaal van deze pioniers uit onze sanitaire geschiedenis op band vast te leggen. De opnames resulteerden in de radiodocumentaire “Aubade aan een Retirade”, die a.s. maandag 13 oktober zowel op radio 747 als op radio 1 wordt uitgezonden. Deze documentaire wordt u hierbij ter recensie/vooraankondiging toegestuurd.

advertentie