Shetlands

Swingende Shetland-eilanden

Shetlands

Swingende Shetland-eilanden

Belangstelling voor de muziek die op de Shetland-eilanden gemaakt wordt, bracht Bloemendaal ertoe die plek te bezoeken. ‘Het klinkt heel interessant, er is een veelvoud van violen en een pompende piano in te horen. Het heeft iets swingends.’ Afgelopen augustus was hij er een week. De documentaire die hij tijdens die reis maakte is vanmiddag te horen.
Zoals Bloemendaal in zijn programma moeiteloos van een didgeridoo en een Australische zangeres via de pianola en Gershwin bij een saxofoonkwintet in Leeuwarden kan uitkomen, vertelt hij ook over zijn bezoek aan de Shetland-eilanden.
Hij stuitte er op een show van oude tractoren, een man die 22 talen spreekt en een gids die ook de Nederlandse en Russische namen van uiteenlopende vogelsoorten kent.
Bloemendaals enthousiasme kent geen grenzen. ‘Toen ik weer thuiskwam, had ik heimwee. Naar het prachtige grijsgroene landschap, de weidsheid, de aardige mensen, de fascinerende taal met zijn Scandinavische invloeden. En de humor daar die heel merkwaardig is. Hier maken we grappen over mensen die niet zijn zoals wij; zij nemen zichzelf in de zeik. Ik heb er een boekje over gekocht waaruit ik zal citeren in de uitzending.’

Angela van der Elst