De avonden

De avonden

EERSTE UUR

'Gesproken Uitzicht'
Het uitzicht van Koen Vergeer, schrijver in Bilthoven. Van Koen Vergeer verscheen vorige week het boek ‘Le Mans’, over de gelijknamige jaarlijkse formule 1-race. Zijn achtergrond als poëzie-recensent voor De Morgen kwam Vergeer bij het schrijven van die reportage goed van pas, want (zo zegt hij) soms kun je het beste een dichtregel citeren om het gevoel weer te geven dat die racende auto’s oproepen. 'Het traagste en het snelste medium verenigd in één boek.'

Een kort verhaal van Arnon Grunberg. Vanuit New York.

Een gesprek met Flip Willemsen naar aanleiding van haar nieuwe verhalenbundel 'De rookmachine'. Verhalen over mensen die in hun dromen zo ver gaan dat ze regelmatig de grens van de werkelijkheid oversteken.

'Steen voor steen'
Met een bezoek aan De Toorn van Meerstad. Dat is een toren van sloophout, die illegaal wordt gebouwd op het Groningse platteland bij het dorp Harkstede. De toren verrijst middenin de toekomstige uitbreidingswijk Meerstad als een protest tegen de oprukkende, fantasieloze Vinex-bouw en andere 'witte schimmel'. Marten Minkema bekijkt hoe de toren vordert en loopt rond met initiator en beeldend kunstenaar Harm Naaijer.

TWEEDE UUR

Aandacht voor de nutteloze feiten over het Nederlands voetbalelftal. Van de 66 spelers met een snor die ooit voor het Nederlands elftal uitkwamen stonden er maar liefst zes in de finale van het EK 1988. En dus lijkt de snor de kans op een eindoverwinning te vergroten. We weten dit dankzij de vele uiteenlopende voetbalfeitjes die de gebroeders Brester verzamelden in hun boekje 'Oranje lukraak'. Verslaggever Chris Bajema sprak met de gebroeders Brester en nam contact op met Matty Verkamman, de man die het grootste archief beheert op het gebied van het Nederlands elftal.

‘Muzikale Verhalen’
Door Roel Bentz van den Berg en Martijn Stoffer. Mondharmonica met bolhoed en streepjespak, oftewel Sonny Boy en de Britse Beatgroepen. Het vierde deel uit de serie over Sonny Boy Williamson.

advertentie