De avonden

De avonden

'Midzomeravonden' bij De Avonden waarin drie weken lang de vaste programmering komt te vervallen en een poging wordt gedaan om in samenspraak met de luisteraars ‘de wereld in 15 uitzendingen te verklaren’.

Aflevering 4. 'Het Philips Holland Indië archief'

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (voorheen NAA) verkreeg in september 2000 na jarenlange inspanning de Philips' Omroep Holland Indië collectie (PHOHI) van Philips Company Archives uit Eindhoven. Deze omroep verzorgde via de korte golf reguliere uitzendingen naar voormalig Nederlands Indië, tussen 1928 en 1930 en tussen 1933 en 1940. Het bewaarde materiaal dateert vooral uit de jaren 1936 tot en met 1940 en geeft in tal van reportages een verrassend informeel beeld van Nederland in de jaren voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog.

In september 2002 begon De Avonden met het wekelijks uitzenden van een kwartier materiaal uit het beschikbaar gekomen Philips Holland Indië archief. Een selectie uit dit unieke materiaal wordt vanavond beluisterd door Rudy Kousbroek en historicus Marijke Res van 'Beeld en geluid'.

Presentatie: Wim Noordhoek.

advertentie