De avonden

De avonden

EERSTE UUR

'Gesproken Uitzicht'
Het uitzicht van Cri Stellweg, schrijfster in ’s-Hertogenbosch.

Een verslag van een door de Filmkrant georganiseerd debat tussen Nederlandse filmmakers over het thema: 'Theo van Gogh en het vrije beeld'. Verschillende cineasten reageerden op de vraag of het nu nog mogelijk is een kritische film over de islam te maken. Ally Derks, directrice van het International Documentary Festival, zei in Het Parool dat je "als filmmaker het risico loopt dat je strot wordt afgesneden". Zij meent: "De islam is een gevaarlijk onderwerp geworden. Zelfcensuur ligt op de loer." Wat vinden de makers: Een serieus gevaar of een schijndiscussie?
Een uitgebreid verslag van het debat is te horen. Verder Dana Linsen, filmcritica en hoofdredactrice van De Filmkrant die de discussie gisteren op touw zette. In het debat lopen de emoties hoog op en Albert ter Heerdt maakt bekend dat hij, in ieder geval voorlopig, afziet van het werken aan het vervolg op zijn succesvolle speelfilm Shouf Shouf Habibi!. Uitgerekend de film die de afgelopen tijd zo geroemd werd vanwege het bevorderen van integratie. Verschillende kranten pakte dit nieuws inmiddels op. Maar wat werd er tijdens dat debat nu precies gezegd? En: hoe reageerden de overige filmmakers Jos de Putter, Karim Traïda en Pieter Kuijpers op de schokkende beslissing van Ter Heerdt. Het debat is straks voor het overgrote deel te horen en filmcritica Dana Linssen geeft commentaar.

'De Wijde Blik'
Radiokunst van Mat Wijn.

TWEEDE UUR

De Documentaire: ‘Het verjaagde water’. Zestig jaar geleden werd t.b.v. de bevrijding van Antwerpen door de geallieerden de dijken van het eiland Walcheren gebombardeerd. Alsmede het dorp Westkapelle. Walcheren liep onder water, velen kwamen om. Na de bevrijding moesten de dijken worden gedicht. Er werd gespeculeerd over fraude. De schrijver A. den Doolaard schreef hierover het boek ‘Het verjaagde water’ en blikte in 1989 terug met radiomaker Cees Slager.

'Het Geluid van Nederland'
Peter te Nuyl behandelt historisch geluid.

advertentie