De avonden

De avonden

EERSTE UUR

'Gesproken Uitzicht'
Het uitzicht van Sander Plug, grafisch vormgever in Amsterdam.

'Hoe staat het met de oorlog tegen de armoede en ellende?'
Anton de Goede in gesprek met Sander Veeneman, maker van een fotoboekje, dat enige tijd terug bij 1,6 miljoen Nederlanders aan huis werd bezorgd. Veeneman hoopt dat de confrontatie met zijn indringende zwartwitfoto's van armoede, ziekte en ontheemding tot inspiratie leidt om iets te doen aan deze ellende. Ook te gast is de chirurg Adriaan Groen, schrijver van de roman ‘Kruisbestuiving’ - dat gaat over de voortdurende dreiging van aids in Afrika. Centraal staat de vraag: 'Hoe staat het met de oorlog tegen de armoede en ellende?'

'De Wijde Blik'
Radiokunst van Mat Wijn.

TWEEDE UUR

De Documentaire: ‘Een merkwaardige verslaving’
Stel: je verzamelt alle leugens die je tegenkomt. Kleine alledaagse leugentjes, bizarre geschiedenissen, duistere zaken. Bente Hamel (Radiomakers Desmet) waagde zich aan dit experiment. Het resultaat? Een ontregelende geluidsbrij. Een parade van verhalen. Over oplichters, bedriegers, pathologisch leugenaars. Of gaat het eigenlijk over u? Met toelichting van psychologen Ernst Ameling en Roos Vonk.

(Deel 2 volgt zondag 19 december. Hierin: het moment van de waarheid. Wat gebeurt er wanneer een leugen uitkomt? ‘Het Sinterklaas-effect’, tussen 21.00 en 22.00 uur in Radio Atelier op Radio 1).

'Het Geluid van Nederland'
Peter te Nuyl behandelt historisch geluid.

advertentie