De avonden

De avonden

EERSTE UUR

'Gesproken Uitzicht'
Het uitzicht van Gerrit Eilander, gepensioneerd uitgever in Terwolde.

‘Andermans radio’
Correspondent Henny Savenije laat ons meeluisteren naar lokale radio in Zuid-Korea.

‘De Droomhandel’, waarin Thomas Verbogt en Maartje Somers samen met Roel Bentz van den Berg praten over:
- De verhalenbundel ‘Fascination’ van de Engelse schrijver William Boyd.
- De film 'Buongiorno, notte' van de Italiaanse cineast Marco Bellocchio.
- De CD ‘Dear Heather’ van Leonard Cohen.

‘De muziek van Louis Lehmann’ over zijn jeugdsentiment: Marek Weber Orchestra.

TWEEDE UUR

'Het beeldende kunst-halfuur'
Annemiek Overbeek in gesprek met Caroline Roodenburg over haar boek over 'Willem Sandberg - Expressie en ordening. Het verzamelbeleid van Willem Sandberg voor het Stedelijk Museum 1945-1962'.

'De Levende Dichters Almanak'
Cornelis van der Wal met een gedicht uit de bloemlezing 'Droom in blauwe regenjas'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Prettig, vaag en toch boeiend: over William Boyd's - 'Fascination'

vanaf 00:23:32

Thomas Verbogt en Maartje Somers praten samen met Roel Bentz van den Berg over de verhalenbundel ‘Fascination’ van de Engelse schrijver William Boyd.

Levende Dichter Cornelis van der Wal

vanaf 01:49:33

in moaie rigel De wolkens glêzewaskje God syn stjerrekiker, dat fûn it mantsje wol in moaie rigel. Ja, it mantsje woe graach dichter wurde, hy rûn al op ’e strjitte mei in skrift en seach mei artistike eagen yn it rûn. It ûleboerd is aaisiik en bline goaden wâdzje troch bloed fan in stjerrende sinne. Triennen wiene tichteby doe’t er dizze wurden fergees trochkrige fan de hegere machten... Dichters dy sûpe in soad en binne oan ’e drugs, dat it mantsje gie nei kofjesjop en kroech. Net ferjitte dat er iensum wêze moast! --------------------------------------- een mooie regel De wolken glazenwassen Gods sterrenkijker, dat vond het mannetje wel een mooie regel. Ja, het mannetje wilde graag dichter worden, hij liep al over straat met een schrift en keek met artistieke ogen in het rond. Het uilenbord is ongedurig en blinde goden stampen door bloed van een stervende zon. Tranen waren dichtbij toen hij deze woorden gratis doorkreeg van de hogere machten… Dichters die drinken veel en zijn aan de drugs, dus het mannetje ging naar coffeeshop en kroeg. Niet vergeten dat hij eenzaam wezen moest! Cornelis van der Wal – Vertaling: Jabik Veenbaas

advertentie