De avonden

De avonden

EERSTE UUR

‘Gesproken uitzicht’ van Karine Versluis, studente fotografie in Den Haag.

‘De aard van Nederland’. Klaas Vos laat zich het Nederlands landschap lezen. In samenwerking met de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek wordt gekeken hoe je de geschiedenis van Nederland en de Nederlanders kunt aflezen aan het door de eeuwen door mensenhand gevormde landschap. Het Noordhollandse dorp Laren is een van de twee plaatsen boven de grote rivieren waar nog een processie gehouden wordt. Op de zondag die het dichtst bij 24 juni - de door de rk kerk vastgestelde geboortedag van Johannes de doper - wordt de St.Jans sacramentsprocessie gehouden. De processie eindigt bij het buiten Laren gelegen St.Janskerkhof. In de ‘Aard van Nederland’ aandacht voor juist dat kerkhof en zijn omgeving. Want al voor het christendom z'n intrede deed in het gooi was het al een kerkhof. Hoe dat zit: Klaas Vos laat het zich vertellen door historica Judith Schuijff die een boek schreef met als titel Heidens Nederland.

‘Het struikelblok’- een musicus demonstreert aan Saskia Törnqvist een halsbrekende orkestpartij: zij praat met slagwerker en paukenist Peter Elbertse van het Nederlands Philharmonisch Orkest, oa. over de trommelpartij uit de Bolero van Ravel.

TWEEDE UUR

‘Audiocorrespondentie’. De schrijver David Sandes bericht vanuit Parijs over de stemming na de uitslag van het Franse referendum over Europa.

Wim Brands igm. de classicus en filosoof Jan Pieter Guepin over het boek 'De Heksenhamer' dat in 1487 voor het eerst verscheen en nu vertaald is. Een handleiding voor inquisiteurs om heksen genadeloos te vervolgen en ter dood te brengen.

En Armeno Alberts over ‘From Here to There and No Return’ van de componist Wiek Hijmans.

DERDE UUR

‘De Werkplek’ van Iris Koppe, studente politicologie en schrijfster.

‘De eenzaamheid van de egel’. Kort verhaal van Toon Tellegen.

‘Oud geluid’. Geluidsrestaurateur Harry Coster over amusement in de jaren '40. Met oa. Toon Hermans ‘Trammen’ (1947).

‘De eerste pagina’ van een nieuw boek. 'Staat van Angst' van Michael Crichton; Uitgeverij Luitingh.

advertentie