De avonden

De avonden

EERSTE UUR

‘Gesproken uitzicht’ van Henk Helmantel, schilder uit Westeremden.

'De aard van Nederland'. In de zomer van 1998 maakte Klaas Vos een programma over de De Slachte, een middeleeuwse dijk van 42 kilometer in het hart van Friesland. Hij liep die dijk in gezelschap van de grafisch vormgever Dennis Koot. En onderweg liepen ook kenners van de dijk en het Friese landschap mee.
Deze zomer in de Aard van Nederland in zeven afleveringen een hermontage van dat programma. Deel 1, waarin gestart wordt in het noorden van Friesland aan de Waddenzee, bij het dorp Oosterbierum.

‘Het struikelblok’. Een musicus demonstreert aan Saskia Törnqvist een halsbrekende orkestpartij: Hoboïste Nicoline Alt van het Koninklijk Con-certgebouw Orkest met een passage uit het Concert voor cello en orkest van Antonin Dvorak.

TWEEDE UUR

‘Audiopost’: Martijn Knol bericht vanuit Athene.

Wim Brands praat met de antropoloog Fred Lanzing over zijn boek Soldaten van Smaragd, een verhaal over het KNIL. Aan de hand van het aantekeningenboekje van een officier die van 1885 tot 1911 in Indië diende, in uiteenlopende posities en op vele vaak afgelegen posten, beschrijft Fred Lanzing in Soldaten van Smaragd allerlei onbekende aspecten van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger.
Uitgegeven door Augustus.

En Armeno Alberts over ‘Stadsvogels’, een compositie van de Nederlandse componiste en musicologe Hannah Bosma.

DERDE UUR

‘De eenzaamheid van de egel’. Kort verhaal van Toon Tellegen (5).

In ‘De Werkplek’ een bezoek aan een tentoonstelling in Gent met werk van Marijke van Warmerdam, in het gezelschap van de kunstenares.

'De pen, een sigaar uit eigen doos', de voor radio geschreven memoires van de schrijver Heere Heeresma. Over zijn Haagse tijd in de jaren ‘50, en zijn banen, oa. bij het Ministerie van Oorlog.

‘De eerste pagina’ van een nieuw boek. 'Een jongensoorlog' van Bernlef. Roman; uitgeverij Querido.

advertentie