De avonden

De avonden

EERSTE UUR

Gesproken uitzicht van Johan Bekhuis, natuurontwikkelaar in Millingen.

De aard van Nederland. In een bos, langs een fietspad in de buurt van Appelscha ligt een hunebed. Althans volgens de in de eerste helft van de vorige eeuw vermaarde amateur-archeoloog Popping. Maar is dit hunebed echt? Hierover praat Evert van Ginkel, de archeoloog die Klaas Vos leert hoe het landschap te lezen.
Voor de heren aankomen bij het vermeende hunebed, bezoeken ze een monument bij de heide van Bakkeveen dat herinnert aan een macabere gebeurtenis in april 1945.

Het struikelblok'. Een musicus demonstreert aan Saskia Törnqvist een gevreesde orkestpartij. Vandaag: afl. 13: Piccolospeler Wim Steinman van het Rotterdams Philharmonisch Orkest met een passage uit de Zevende Symfonie van Dmitri Sjostakovitsj.

TWEEDE UUR

Audiocorrespondentie: Pieter Waterdrinker uit Moskou over de mislukte ‘ontsluiting’ van Rusland.

Wim Brands praat met de criminoloog Hans Werdmolder over zijn boek 'Marokkaanse lieverdjes', een studie naar crimineel gedrag onder Marokkanen.

Armeno Alberts over Ka-No-Pu-Su-No-Ha-Ko, een compositie van de Japanse experimental popmusic muzikante Haco.

DERDE UUR

Toon Tellegen 'De eenzaamheid van de egel' (15).

De werkplek: Op bezoek bij Fran van der Hoeven, fotograaf. Fran van der Hoeven werd geboren in Alkmaar en bezocht in Amsterdam de Kunstacademie waar hij fotografie studeerde. Hij maakte politiek geengageerd werk en fotografeerde ook veel popmusici. De laatste tijd is hij oa. huis-fotograaf van theatergroep 'Het Barre Land'. In 2004 maakte hij het boek 'De Wereld volgens Bob van Dam', uitgegeven bij 'De Verbeel-ding', over de legendarische Nederlandse fotograaf en paparazzo Bob van Dam (1928-2002). Een gesprek over de verschillen tussen een foto en een schilderij, zijn voorkeur voor zwart-wit fotografie en zijn binding met het werken op straat, zijn oerwerkplek.

Het archief: Geluidsrestaurateur Harry Coster over wat bewaard bleef op 78-toerenplaten. Over hoe de 'prohibition' van drank in de VS (1919) doorwerkte in liedjes.

De eerste pagina' van een nieuw boek. Het water van de profeten van Francesca de Chatel. Een studie over water in de geschiedenis van het Midden-Oosten, uitgegeven door Contact.

advertentie