De avonden

De avonden

EERSTE UUR

Gesproken uitzicht van het uitzicht van Frank-Jan Benschop, student in Den Bosch.

'De aard van Nederland'. Het hoge land rond Warffum, deel 1, over het archeologisch landschap in de provincie Groningen. In Warffum bevindt zich het openluchtmuseum ‘Het Hoge Land’ en directeur Stijn van Genugten, historicus, leert Klaas Vos het oeroude landschap lezen.

Het struikelblok'. Een musicus demonstreert aan Saskia Törnqvist een gevreesde orkestpartij. Vandaag: Slagwerker en paukenist Peter Elberse van het Nederlands Philharmonisch Orkest met diverse slagwerkproblemen, w o de trommelpartij uit de 'Boléro' van Maurice Ravel.

TWEEDE UUR

Audiocorrespondentie: De schrijver Pieter Waterdrinker vanuit Moskou.

Wim Brands praat met Mariolein Sabarte Belacortu, zij vertaalde 'Het einde van de waanzin' een roman van de Mexicaanse schrijver Jorge Volpi over de opkomst en ondergang van de linkse beweging in Parijs en Latijns-Amerika. Volpi verweeft fictie en geschiedenis in een ideeenroman waarin veel te leren en te lachen valt over Jacques Lacan, Louis Althusser, Michel Foucault, Roland Barthes, Fidel Castro en Salvador Allende. Uitgegeven door de Bezige Bij.

Armeno Alberts over een fragment Sound Improvisation van de Japanse geluidskunstenaar Tada Masami. Zo'n 15 jaar geleden gaf hij een geluidsperformance in het Apollohuis in Eindhoven.

DERDE UUR

Toon Tellegen 'De eenzaamheid van de egel' (16).

De werkplek: Op bezoek bij Klaas Koppe. Hij is al meer dan 25 jaar beroepsfotograaf. Zijn specialiteit is schrij-versportretten. Heel veel werk maakte hij van Gerard Reve en Boudewijn Büch. Hij heeft altijd in zwartwit gewerkt maar schakelt nu toch ook over op digitaal en kleur. Zijn werkplek is een bovenkamer in Amsterdam-Zuid. Opslag, apparatuur, kasten, stellingen, schrijversnamen.

Het archief: Geluidsrestaurateur Harry Coster over wat bewaard bleef op 78-toerenplaten. Over oa. de Boswell Sisters en de Dorsey Brothers in 1931.

De eerste pagina van een nieuw boek. 'In het voetspoor van de panter' van Griselda Molemans. Een journalistiek verslag van een zoektocht naar de Afrikaanse stamvader van haar familie die uit Opper-Volta afkomstig is, en over Afrikaanse soldaten uit het gebied dat tegenwoordig Ghana, Burkina Faso, Togo, Ivoorkust en Niger bestrijkt. Zij vochten voor het KNIL en kwamen nadien naar Nederland. Uitgeverij Balans.

advertentie