De Avonden

De Avonden

EERSTE UUR

Gesproken Uitzicht van Koen Kleijn, cultuurredacteur van De Groene Amsterdammer in Amsterdam.

De Aard van Nederland
Klaas Vos onderzoekt Nederland en de Nederlanders in een langlopende serie.
Vandaag loopt Klaas opnieuw in het Friese gebied 'Het Bildt', de aparte streek in Noord-Friesland. Het Bildt kent een eigen streektaal en de bevolking komt oorspronkelijk voornamelijk uit Holland en Brabant. Met Aldert Cuperus, inwoner en kenner van het Bildt.

Tongbrekers
Een zanger(es) demonstreert Saskia Tornqvist een compositie waarin tekst en muziek een wonderlijke verbintenis aangaan. Vanavond zingt sopraan Ingrid Kappelle werk van Olivier Messiaen.


TWEEDE UUR

Audiopost uit Alpujarra, Spanje. Journaliste Linda Polman werkt daar aan haar nieuwe boek.

Wim Brands interviewt Bert Natter, die een boek schreef over Rembrandt: 'Rembrandt mijn vader', uitgegeven door Thomas Rap.
Amsterdam, maart 1669. Aan het eind van zijn leven vindt Rembrandt een klein boekje dat zijn - inmiddels overleden - zoon Titus heeft geschreven. 'Rembrandt mijn vader' heet het. Benieuwd hoe hij er vanaf komt, begint de oude schilder te lezen. Zijn verleden komt tot leven: zijn schilderijen, zijn etsen, zijn tekeningen, zijn successen, zijn schandalen, zijn schulden.

Armeno's Muziek
De gehele maand november besteedt Armeno Alberts aandacht aan microtonale muziek van het label Experimental Intermedia. Vanavond met muziek van de Franse componiste Eliane Radique.


DERDE UUR

'De eenzaamheid van de egel'
Een kort verhaal van en verteld door Toon Tellegen.

De Werkplek
Wim Noordhoek bezoekt de werkplek van Pieter van der Pluijm in Heukelum, blueszanger en virtuoos op de bluesmondharmonica en o.m. bekend van de band The Strikes.

Het Archief
Harry Coster, geluidsrestaurateur, pluist in opdracht van grote Amerikaanse platenmaatschappijen hun archieven na. Coster ontdekt opnamen op 78-toeren uit het begin van de 20e eeuw van legendarische platenfirma's als Victor, Brunswick en Columbia. Vanavond met repertoire op 'goedkope labels' uit de crisisjaren.

Waar is Wertheim
De dagsluiting door cabaretier Micha Wertheim

advertentie