De avonden

De avonden

EERSTE UUR

Gesproken uitzicht van Jeep Lok, voorzitter van de Stichting Openluchttheater in Diever. Zijn uitzicht is opgenomen in het openluchttheater waar sinds 1946 elk jaar een stuk van William Shakespeare opgevoerd wordt. Dit jaar Driekoningenavond (Twelfth Night). Nog te zien op vrijdagavond 9 en zaterdag 10 september.

Er moet wat gebeuren. De schrijver/leraar L.H. Wiener over de vraag 'Valt het schrijven van literatuur te combineren met een maatschappelijke positie?'. Over deze kwestie zal L. H. Wiener op 13 september een lezing houden in de Vishal te Haarlem.

Over film: Lotje IJzermans praat met mensen uit de Nederlandse filmwereld over het ambacht ‘film-maken’. Deze keer is dit regisseur Martin Koolhoven, van wie binnenkort de films Het Schnitzelparadijs en Knetter gaan draaien.

Ingekomen post. De schrijfster Julia van Mourik over de zoektocht naar het geluk die het bonte kunstenaarsgezelschap LOST & FOUND binnenkort gaat ondernemen.

TWEEDE UUR

Opspraak. Een gesprek met Wim van Krimpen en Hans Janssen, respectievelijk directeur en conservator van het Gemeentemuseum Den Haag, zij verwoorden hun kritiek op het beleid van het Amsterdamse Rijksmuseum: dat museum zou de 20ste eeuwse kunst aan andere musea moeten overlaten.

Wijde Blik. Radiokunst door Mat Wijn.

Armeno Alberts over Seaweed improvisatie van de Nederlandse beeldend kunstenaar Carel Lanters. Hij bespeeld de Uilleann Pipes, de ierse doedelzak.

DERDE UUR

De documentaire - De Boeddha van Smaragd van Peter Meijwes.
In Thailand is de Boeddha van Smaragd het belangrijkste Boeddhistische Object. De Thai zijn er van overtuigd dat het geluk van hun hele natie van dit slechts 65 cm hooge beeld af. Het beeld werd in 1434 gevonden nadat de bliksem was ingeslagen in een tempel. Tussen de restanten van de stoepa (een boeddhistisch bouwwerk dat in heel Azië te vinden is) werd een donkergroen Boeddhabeeld gevonden waarvan al snel het gerucht ging dat het de Ziel der Engelen bezat en geluk bracht aan het gebied waarin het stond. Peter Meijwes reisde door Thailand en Laos in het voetspoor van De Boeddha van Smaragd en hoorde er de wonderlijkste verhalen.

Het geluid van Nederland - Peter te Nuyl in de geluidsarchieven van Hilversum.

De eerste pagina' van een nieuw boek. Snow Flower en de geheime waaier
van Lisa See. Roman die zich afspeelt in China, negentiende eeuw.
Uitgeverij: De Arbeiderspers.

advertentie