De avonden

VPRO, 7 oktober 2005

De avonden

VPRO, 7 oktober 2005

EERSTE UUR

Gesproken uitzicht

Helga Merits in gesprek met de filosoof Harry Kunneman over 'postmoderne moraal' nav zijn nieuwste boek: Voorbij het dikke-ik. Dikke-ik staat voor: presteren, concurreren en consumeren. In de woorden van Kunneman:`Als belichaming van het moderne, autonome en welvarende individu is het dikke-ik niet alleen weldoorvoed, om niet te zeggen volgevreten, maar neemt het ook veel ruimte in, vooral in de vorm van onverschillig, lomp of zelfs gewelddadig gedrag. ' Hoe de opmars van het dikke-ik gestuit kan worden, is de centrale vraag in het boek van Kunneman.

In VPRO's Levende Dichters Almanak In de Levende Dichters Almanak is Abe de Vries (40) te gast. De Vries heeft voor zijn bundel 'In waarm wek altyd' de Gysbert Japicxprijs 2005 gewonnen, de belangrijkste Friese literatuurprijs.

TWEEDE UUR

De droomhandel. Roel Bentz van den Berg bespreekt met Dirk van Weelden en Thomas Verbogt:
-De roman K. van de Italiaanse Kafka-kenner Roberto Calasso.
-De film Crónicas van de regisseur Sebastián Cordero uit Ecuador.
-En de cd "You Could Have It So Much Better" van de Schotse band Franz Ferdinand.

Armeno Alberts over Fractal Mountains van de Amerikaanse computermuziek componist Gary Lee Nelson. CD: Computer Music Currents; label: Wergo.

DERDE UUR

Het beeldende kunsthalfuur. Gijsbert van der Wal praat in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam met Dingenus van de Vrie, samensteller van de tentoonstelling 'Sprekende portretten: grafiek van Jan Veth en tijdgenoten'.

En muziek van Berend Dubbe