De Avonden

De Avonden

EERSTE UUR

Het Gesproken Uitzicht van Willem Melchior, schrijver te Amsterdam.

Maartje Somers praat, net als twee weken geleden, over terrorisme in de kunst. Deze week doet zij dat met Eric de Vroedt, een toneelschrijver die bezig is aan een serie politieke stukken onder de titel mightysociety. Het nieuwste deel daaruit is een monoloog van een zelfmoordterrorist in de laatste anderhalf uur voor zijn eerste en laatste aanslag. Het stuk gaat op 9 december a.s. in première op een hotelkamer in het Lloyd's Hotel in Amsterdam.

VPRO' s Levende Dichters Almanak
Anton de Goede praat met Albertina Soepboer over haar gedicht Gothic Man uit de recent verschenen bundel Zone (uitgeverij Contact, Amsterdam).


TWEEDE UUR

De Droomhandel
Roel Bentz van den Berg bespreekt samen met Joyce Roodnat en Thomas Verbogt:
- De expositie "Portretten" van de Nederlandse fotografe Rineke Dijkstra
- De roman "The year of magical thinking" van de Amerikaanse schrijfster Joan Didion
- De cd "This bird has flown", A tribute to The Beatles' Rubber Soul

Podgids
Informatie over podcasting, voor de moderne luisteraar en ervaren internetter. Chris Bajema gaat op zoek gaat naar mooie, vreemde en interessante podcasts.
Suggesties kunnen gemaild worden naar podgids@vpro.nl


DERDE UUR

Het Beeldende Kunsthalfuur
Schrijfster, beeldend kunstenaar en sluiswachter Miek Zwamborn (1974) doet op de middensluis van IJmuiden een onderzoek naar het waarnemen van duisternis. Een reportage van Wim Noordhoek.
Miek Zwamborn debuteerde met de roman 'Oploper' uit 2000, geschreven als logboek van een jonge vrouw die een half jaar lang werkt op een reusachtig werkeiland. Vorig jaar verscheen 'Vallend hout' (2004), met weer een precies verslag van dagelijks werk, maar nu in een botanische tuin. Uitgeverij: Meulenhoff

Berend Dubbe en Gert Jan Blom brengen muziek over kleding.

Waar is Wertheim
De dagsluiting door cabaretier Micha Wertheim

advertentie