geen titel

geen titel

Schietpartij verkiezingen Albanië
Op de dag van de verkiezingen is in Albanië een oppositie-activist van de Socialistische Partij om het leven gekomen bij een schietpartij. Een parlementskandidaat van de Democratische Partij raakte gewond. Voor Albanië waren de verkiezingen een belangrijk moment: het zou een eventuele toetreding tot de EU bepalen. We praten erover met Marije Cornelisse GroenLinks-Europarlementariër, Albanië-specialist.
Reportage: is er nog werk in Europa?
De twintigers van Europa. Ze worden nu al de verloren generatie genoemd. Door de crisis is er in eigen land vaak geen baan. Aan de vooravond van een Eurotop komende week over jeugdwerkloosheid reist Bureau Buitenland af naar Cyprus en Polen. Is er nog werk in Europa? En wat kunnen wij doen om hen aan een baan te helpen? Redacteur Ellen van Dalen maakte een reportage op Cyprus. Aansluitend een gesprek met Jan Cremers van het Amsterdams Instituut voor Arbeidsstudies.
Polen loopt leeg
Bureau Buitenland was ook in Opole, de Poolse stad waar het grootste deel van de Poolse arbeiders - die in Nederland werken - vandaan komt. Nu het crisis is, worden kansloze Poolse jongeren daar weggelokt door Nederlandse uitzendbureaus. Dodelijk voor de regio en funest voor hun eigen toekomst, blijkt uit een reportage van Michiel Driebergen. Hij sprak econoom Malgorzata Bos-Karczewska - expert op het gebied van Poolse arbeidsmigratie naar Nederland.
Protesten Brazilië houden aan
De protesten in Brazilië blijven aanhouden. In veel steden gaan mensen nog iedere dag de straat op. Wat begon als een protest tegen de verhoging van de prijs van een buskaartje is uitgegroeid tot een nationaal protest tegen verspilling van overheidsgelden en corruptie. Correspondent Katy Sherriff ging de straat op en peilde de stemming in Sao Paulo. In de studio praten we over de ontwikkelingen door met Nop Duys, historicus en Braziliëkundige.
Berichten uit Bloggistan: arbeidsmigratie in de VS
In de rubriek Berichten uit Bloggistan aandacht voor arbeidsmigratie. In de Verenigde Staten is het een hot topic. Een nieuwe immigratiewet is in de maak die het makkelijker moet maken om in Amerika te werken. Op internet wordt er flink over gedebatteerd. Redacteur Sophie van Leeuwen praat ons daarover bij.

Dit fragment is onderdeel van

Bureau Buitenland

Een schietpartij op de verkiezingsdag in Albanië. Voor het land waren de verkiezingen belangrijk een belangrijk moment: het zou een eventuele toetreding tot de EU bepalen. We praten erover met Europarlementariër Marije Cornelisse van GroenLinks. Is er nog werk in Europa? De armste regio’s van de EU lopen leeg: jongeren zoeken werk in het buitenland met alle gevolgen van dien. Reportages vanuit Cyprus en Polen en aansluitend een gesprek met Jan Cremers van het Amsterdams Instituut voor Arbeidsstudies. De protesten in Brazilië blijven aanhouden. Katy Sherriff liep mee in een van de vele demonstraties in Sao Paulo. In de studie Nop Duys, Braziliëkundige, over de achtergrond van de protesten. En in Berichten uit Bloggistan kijken we naar arbeidsmigratie in de VS. Een nieuwe immigratiewet moet het makkelijker maken om in Amerika te werken.

advertentie