Woord

Uur 1 / 4: Vincent van Gogh, Joke Hermsen, Matthijs Vermeulen, en een ritje over de savanne

Woord

Uur 1 / 4: Vincent van Gogh, Joke Hermsen, Matthijs Vermeulen, en een ritje over de savanne

Van 02:00 tot 03:00 In juli 1890 overleed Vincent van Gogh, aangenomen wordt dat hij zichzelf op 27 juli in de borst verwondde met een pistool, twee dagen later stierf hij. Het Van Gogh Museum in Amsterdam is gewijd aan het werk van Vincent van Gogh en zijn tijdgenoten. In de jubileumtentoonstelling Van Gogh aan het werk (mei 2013-januari 2014) komen veel van zijn uitzonderlijke werken samen, om de afsluiting van acht jaar onderzoek naar zijn werkwijze te vieren. Een heel uur een compilatie van bijzonder radiomateriaal over Vincent van Gogh.

Van 03:00 tot 04:00 Op 29 juli viert Joke Hermsen haar 52ste verjaardag. De schrijfster en filosofe studeerde literatuur en filosofie in Amsterdam en Parijs. In 1998 debuteerde zij met de roman Het dameoffer, haar meeste recente werk is Blindgangers dat in 2012 verscheen. In Andersdenkenden interviewt Gerard Klaasen bekende Nederlanders, met aandacht voor iemands jeugd, opvoeding, ontwikkeling, ambities en levensbeschouwing, vannacht de aflevering met Joke Hermsen uit 2010.

Van 04:00 tot 05:00 In 1888 werd Matthijs Vermeulen geboren. De componist en muziekpublicist was voorbestemd zijn vader de smid op te volgen, maar een ernstige ziekte maakte hem daarvoor ongeschikt. Hij ging naar het seminarie en ontdekte daar zijn muzikale roeping, het werd het begin van een roerige muzikale carrière. In een aflevering van Het Spoor terug uit de serie De Gedrevenen is hij de hoofdpersoon, die vanuit verschillende invalshoeken en door verscheidene betrokkenen omschreven wordt. Vermeulen overleed op 26 juli 1967.

Van 05:00 tot 06:00 In 1986 maakten de makers van het VPRO-programma Het Spoor Terug een serie legendarische treinreizen voor de radio. Zo reisden de spoorreporters langs de Birma-spoorlijn, de Schotse Kyle-lijn en maakten ze diverse min of meer obscure binnenlandse reizen. In deze aflevering van de serie Het Spoor Per Spoor reizen Kiki Amsberg en Gertie Hesseling van de hoofdstad Dakar in Senegal naar Bamako in Mali. Per trein gaan ze dwars over de Afrikaanse savanne. Deze week het laatste deel van dit tweeluik.