Villa VPRO

o.a. Levenslang in Turks proces, Colette Alma (VNCI) over duurzame industrie

Villa VPRO

o.a. Levenslang in Turks proces, Colette Alma (VNCI) over duurzame industrie

Voormalig legerleider tot levenslang veroordeeld in Turks Ergenekon-proces. Anderen kregen 12 to 35 jaar celstraf voor een vermeende poging tot omverwerping van de regering Erdogan. Colette Alma van VNCI komt praten over de verduurzaming van de chemische industrie en in Schuld en Boete uiten drie strafrechtadvocaten hun verbazing over allerlei juridische kwesties.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Turkije Ilker Basbug

vanaf 00:03:39

Een rechtbank in Istanbul heeft de voormalige Turkse legerleider Ilker Basbug veroordeeld tot levenslang. In de Ergenekon-zaak gaat het om het beramen van een staatsgreep. Drie parlementariërs uit de oppositie kregen celstraffen opgelegd variërend van twaalf tot 35 jaar. Eerder vandaag is een vroegere kolonel in het Turkse leger al tot 47 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Duurzaamheid in de chemie

vanaf 00:08:50

Deze week staat Villa VPRO in het teken van Duurzaamheid. Dr. IR Colette Alma is te gast. Ze studeerde moleculaire fysica, wiskunde en natuurkunde in Wageningen en Nijmegen. Alma is nu al bijna tien jaar algemeen directeur van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie, de VNCI. Zij begon haar carriere bij Shell en de NAM. Tussendoor maakte zij nog een vier jaar durend uitstapje naar het NIDO, het Nationaal Initiatief voor Duurzame Ontwikkeling.

Juridisch panel

vanaf 00:36:29

Met de strafrechtadvocaten Esther Vroegh, Peter Plasman en Jan Boone praten we over rechters. Worden ze wel/niet door maatschappelijke onrust en berichtgeving in de media beinvloed? En hoe kan het dat iemand meer dan drie jaar onschuldig vastzit geen schadevergoeding krijgt voor elke dag dat hij onschuldig in de cel heeft doorgebracht? En Samuel zit in de bak in Venezuela. Minister Opstelten wil geen verzoek indienen voor overdracht naar Nederland omdat de zes maanden die hij hier nog moet 'zitten' te kort is voor resocialisatie.